Stor löpmagsmask hos svenska får – sammanställning av 10 års diagnostik

Senast ändrad: 11 november 2024
mask

Målet med studien är att sammanställa och bearbeta data från parasitologiska träckprovsundersökningar från får under perioden 2014-2024.

Stor löpmagsmask hos svenska får – sammanställning av 10 års diagnostik.

Syfte

Målet med studien är att sammanställa och bearbeta data från parasitologiska träckprovsundersökningar från får under perioden 2014-2024.

Bakgrund

Stor löpmagsmask (Haemonchus contortus) är en blodsugande rundmask. Den betraktas globalt som den farligaste parasiten hos får. I första hand angrips växande lamm på bete men även högdräktiga tackor påverkas negativt. Enligt den senaste undersökningen i påträffades parasiten hos cirka 40% av landets besättningar. Syftet med denna studie är att ta reda på om förekomsten har förändrats exempelvis till följd av pågående klimatförändring.

Projektbeskrivning

Det här projektet kommer använda diagnostiska data insamlade vid Vidilab AB, i samband med ett pågående övervakningsprogram inom ramen för Gård & Djurhälsan. Du kommer att få tillgång till dessa data som kommer att sammanställas och därefter bearbetas statistiskt. Tanken är även att Du ska tillverka utbredningskartor. Resultaten analyseras därefter mot bakgrund av metrologiska data från SMHI. Avslutningsvis kommer dina data att jämföras med tidigare resultat insamlade på liknande vis under åren 2003-2013.

Specifikationer

Då projektet sker i samarbete med Vidilab AB finns möjlighet att söka ett stipendium till Olle Nilssons minne. Kontakta johan.hoglund@slu.se och/eller bitte@vidilab.se.

Projektet är lämpligt för en svenskatalade student inom veterinärmedicin eller husdjursvetenskap.