Olika grov- och kraftfoders in vivo-smältbarhet

Senast ändrad: 18 maj 2018
tacka.jpg

Syftet är att undersöka hur väl proteinet i fodret utnyttjas samt grovfoders och kraftfoders in vivo-smältbarhet genom att utfodra kastrerade baggar, hamlar, vid underhållsnivå. Data från försöken ligger bland annat till grund för smältbarhetsberäkningar i utfodringsprogrammet NorFor.

Försöken utförs enligt en romersk kvadrat, där samtliga 8–10 hamlar utfodras med samtliga fodermedel någon gång under försöket. Var behandling tar tre eller fyra veckor, varav två eller tre veckor tillvänjning och en vecka totaluppsamling. I en del omgångar har även tuggmätning genomförts.

Försöken genomförs på Götala nöt- och lammköttscentrum i Skara. De började 2013 och pågår kontinuerligt. Kontakta Elisabet Nadeau för mer information.

2017-2018. Smältbarhet och proteinutnyttjande. Finansiär: Nötkreatursstiftelsen Skaraborg.

  • Rörsvingel, första och andra skördetidpunkt i 2:a skörd
  • Timotej, första och andra skördetidpunkt i 2:a skörd

2017. Smältbarhet och proteinutnyttjande. I samarbete med naturbruksförvaltningens Kompetenscentrum i Västra Götaland och Naturbruksgymnasiet Sötåsen.

  • Ärtor, obehandlade, 3,5 mm
  • Ärtor, värmebehandlade/ rostade, 3,5 mm
  • Åkerböna, obehandlade, 4,5 mm
  • Åkerböna, värmebehandlade/ rostade, 4,5 mm

2016. Smältbarhet.

  • Gräsensilage, 26% ts
  • Gräsensilage, 40% ts
  • Majsensilage

2015. Smältbarhet och proteinutnyttjande. Finansiär: Nötkreatursstiftelsen Skaraborg.

  • Rörsvingel, tidig och normal skördetidpunkt i 1:a skörd
  • Timotej, tidig och normal skördetidpunkt i 1:a skörd

2014. Smältbarhet, proteinutnyttjande och tuggmätning.

  • Kornhelsäd, tidig och normal skördetidpunkt
  • Gräsensilage, tidig och sen skördetidpunkt

2013. Smältbarhet, proteinutnyttjande och tuggmätning. I samarbete med Addcon Nordic AS, Agroväst Köttprogram och Fåreafgiftsfonden.

  • Majsensilage, tidig och sen skördetidpunkt
  • Gräsensilage
  • Rödklöver-/gräsensilage, utan och med tillsatsmedel

För mer information: Elisabet Nadeau


Kontaktinformation
Sidansvarig: gunilla.jacobsson@slu.se