Olika grov- och kraftfoders in vivo-smältbarhet

Senast ändrad: 28 september 2017
tacka.jpg

Syftet är att undersöka grovfoders och kraftfoders in vivo-smältbarhet genom att utfodra kastrerade baggar, hamlar, vid underhållsnivå. Data från försöken ligger till grund för smältbarhetsberäkningar i utfodringsprogrammet NorFor.

Försöken utförs enligt en romersk kvadrat, där samtliga 8–10 hamlar utfodras med samtliga fodermedel någon gång under försöket. Var behandling tar tre veckor, varav två veckor tillvänjning och en vecka totaluppsamling. I en del omgångar har även tuggmätning genomförts.

Försöken genomförs på Götala nöt- och lammköttscentrum i Skara. De började 2013 och pågår kontinuerligt. Kontakta Elisabet Nadeau för mer information.

2017. I samarbete med naturbruksförvaltningens Kompetenscentrum i Västra Götaland och Naturbruksgymnasiet Sötåsen.

  • Ärtor, obehandlade, 3,5 mm
  • Ärtor, värmebehandlade/ rostade, 3,5 mm
  • Åkerböna, obehandlade, 4,5 mm
  • Åkerböna, värmebehandlade/ rostade, 4,5 mm

2016. Smältbarhet.

  • Gräsensilage, 26% ts
  • Gräsensilage, 40% ts
  • Majsensilage

2015. Smältbarhet

  • Rörsvingel, tidig och normal skördetidpunkt
  • Timotej, tidig och normal skördetidpunkt

2014. Smältbarhet och tuggmätning

  • Kornhelsäd, tidig och normal skördetidpunkt
  • Gräsensilage, tidig och sen skördetidpunkt

2013. Smältbarhet och tuggmätning. I samarbete med Addcon Nordic AS, Agroväst Köttprogram och Fåreafgiftsfonden

  • Majsensilage, tidig och sen skördetidpunkt
  • Gräsensilage
  • Rödklöver-/ gräsensilage, utan och med tillsatsmedel

För mer information: Elisabet Nadeau


Kontaktinformation
Sidansvarig: gunilla.jacobsson@slu.se