Forskning och nytänkande om de livsmedelsproducerande djurens framtida roll
Världen delar gemensamma utmaningar omkring klimat, biologisk mångfald, omställning till cirkulära system och hållbar tillväxt. Dagens livsmedelssystem beräknas stå för 20–30 procent av de globala växthusgasutsläppen. Flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 handlar om livsmedel. Produktion och konsumtion av mat behöver förändras i grunden. Också i Sverige.
SustAinimal är en centrumbildning mellan universitet, institut, näringsliv, myndigheter och intressenter från hela livsmedelssystemet som nu startar upp sitt samarbete för att tillsammans öka kunskapen om vilken roll de livsmedelsproducerande djuren kan ha för ett framtida resilient och hållbart livsmedelsystem, och ett konkurrenskraftigt lantbruk i Sverige.
SustAinimal ska arbeta tvärvetenskapligt och aktörsöverskridande, för att tänka nytt, identifiera behov, vara innovativa och se lösningar. Forskningen väger in miljö, sociala och ekonomiska aspekter, grundas i nationella förutsättningar för livsmedelsproduktion som mark, vatten och växtnäringsämnen, och i internationella förutsättningar som handel med insatsvaror, och livsmedelsproduktionens utveckling i andra länder.
SustAinimal har målsättningen att bli ett ledande kunskapscentrum för beslutsfattare i hela livsmedelssystemet, för samhällsaktörer och människor att vända sig till för att fatta informerade, medvetna och självständiga beslut, för att producera och konsumera ansvarsfullt – för kommande generationer och en levande planet.
SustAinimals webbplats uppdateras allteftersom arbetet går framåt. Här kommer snart att finnas redogörelser för arbetspaket och forskningsuppdateringar, liksom beskrivningar av vision och målsättningar. SustAinimal syns snart också i dina sociala kanaler, följ oss gärna där.