Vår utrustning

Senast ändrad: 01 oktober 2021

Den centrala utrustningen på FTL är en extruder med dubbla skruvar (Ketse 20/40 från Brabender), lämplig för att producera 0,5 till 20 kg foder per timme, med en pelletsdiameter från 1 till 8 mm.

Närbild Ketse extruder. Foto.

 

Vår extruder har samma design som de stora, industriella extruderingsmaskiner som används av foder- och livsmedelsindustrin, fast i betydligt mindre skala. Den har utbytbar skruvkonfiguration som gör den mycket flexibel och den har sex värmezoner som gör den lämplig för stärkelsekokning. Sammantaget är denna utrustning mycket lämplig för produktion av pelleterade torrfoder för forskningsändamål.

Laboratoriet har också en bänkpress med en skruv för kallpelletering av partier från 100 g till 5 kg. Vid behov kan det pelleterade fodret köras i ångugn för gelatinisering av stärkelse och för att få en mer hållfast pellet.

 

Coater i foderlaboratoriet. Foto. Vi har även tillgång till teknologi för skonsam vakuumbeläggning (coating) av pellets (Amandus Kahl mini GVC vacuum coater) som möjliggör tillsats av oljor och vätskor till det extruderade fodret. Det är också möjligt att tillsätta värmekänsliga vattenlösliga och/eller oljelösliga tillsatser under detta steg.

Fysisk pelletskvalitet mäts genom analys av specifik pelletsdensitet, sjunkhastighet i vatten, pelletshårdhet och pelletshållbarhet med målet att tillhandahålla optimal pelletskvalitet.

Övrig utrustning inkluderar en småskalig hammarkvarn, blandningsutrustningar, ångugn och ett torkskåp.


 

 

 

Relaterade sidor: