Att leda processer kring hållbart arbetsliv inom lantbruks-och trädgårdsnäringen

Senast ändrad: 04 februari 2025
Traktor på fält

En uppdragsutbildning riktad mot rådgivare som syftar till att i rollen utveckla förmågan att leda processer under erfarenhets -träffar kopplat till hälsa, arbetsmiljö och säkerhet inom lantbruks- och trädgårdsnäringen.

Kursomgång 2025 – 2026

Kursomgången startar den 28 mars 2025 och avslutas den 29 maj 2026.

Kursupplägget omfattas av 16 kortare digitala träffar, en fysisk lunch-lunch träff samt praktiskt genomförande av tre erfarenhets – träffar (erfa - träffar)  med lantbruks-och trädgårdsföretagare. Metodiken är upplevelsebaserad, som kursdeltagare får du själv medverka i erfa-träffar och i de processer och övningar som du senare kommer att få leda. Varje erfa-träff följs av digitala träffar för reflektion och fördjupning för djupare lärande.

Beskrivning

Att leda processer om hållbart arbetsliv inom lantbruks- och trädgårdsnäringen, är en uppdragsutbildning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som riktar sig till runt 50 rådgivare kopplat till lantbruks-och trädgårdssektorn. Utbildningen syftar till att öka kunskaperna om hälsofrämjande samt förebyggande arbetsmiljöarbete för att skapa attraktiva, säkra och trygga arbetsplatser.

Utbildningen ger en grundläggande introduktion till perspektiv, begrepp och forskningsbaserad kunskap inom såväl fysisk - som psykisk hälsa och arbetsmiljö som bidrar till bättre förståelse för lantbruks- och trädgårdssektorns möjligheter och utmaningar.

En stor del av utbildningen fokuserar på handledar- processledarskapet som utgör en väsentlig del i att skapa delaktighet, engagemang och hållbara resultat. En introduktion till metodstöd för stärkt processledaruppdrag ingår därför i utbildningen för att sedan kunna tillämpas praktiskt i erfa-grupper med företagare, för att stötta deras arbete med att främja och förebygga hälsa och arbetsmiljö. En viktig dimension i utbildningen är också att ge rådgivarna goda kunskaper om relevant lagstiftning, riskfaktorer för olyckor och ohälsa samt vad som främjar säkra och hälsosamma arbetsplatser i branschen.

Utbildningen ger 7,5 hp och examineras med en två-gradig betygsskala (U/G). Utbildningen motsvarar drygt 5 veckors (200 timmar) heltidsstudier förlagda över 14 månader. Utbildningen består av 1 fysisk lunch – lunchträff och 16 korta digitala träffar, samt inläsning av kurslitteratur och skriftliga inlämningsuppgifter. Kursdeltagarnas egna erfarenheter från arbetslivet används i undervisningen. Det innebär att under hela kursen läggs fokus på hur både nya och gamla kunskaper kan tillämpas praktiskt i genomförande delen av erfa-träffar med lantbruks- och trädgårdsföretagarna.

Kursupplägg

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Välkommen till handledarutbildningen

28 mars 2025 (2 tim)

Den första digitala träffen presenterar uppdraget och erfa-konceptet. Kursdeltagarna ges en introduktion till uppdraget och rollen att vara processledare, samt kunskaper om beteendeteori, och insikter i hur processledning designas i praktiken.

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Arbetsmiljö i lantbruks- och trädgårdsföretag

4 april 2025 (2 tim)

Denna digitala träff presenterar både historisk och aktuell arbetsmiljöforskning kopplat till hälsa och säkerhet ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Den ger också bild över olycksfallsstatistik och vad som görs för att förebygga arbetsolycksfall i lantbruks- och trädgårdssektorn.

Digital erfa-träff 1 via Zoom:

Uppstart Hållbar hälsa – från nuläge till önskvärt läge 

(obligatoriskt kurstillfälle)

10 april 2025 (2 tim)

Denna första digitala erfa-träff ger en introduktion till erfa-konceptet och begreppet leda mig själv hållbart. Föreläsningstillfället handlar om att utveckla ett självledarskap som bidrar till välmående, produktivitet och personlig utveckling. Träffen lyfter också hälsoekonomi, vad är vinsterna med att arbeta förebyggande med hälsa och arbetsmiljö. Arbetssättet är lösningsfokuserat och handlar om förflyttningen från nuläge till önskvärt läge. Olika modeller kommer att användas med beteendeteori som bas.

Digitalt uppsamlingsheat av erfa-träff 1 via Zoom: 

(obligatoriskt kurstillfälle)

11 april 2025 (2 tim)

Uppsamlingsheat för fördjupat lärande, kopplat till erfa-träff 1 - Hållbar hälsa - från nuläge till önskvärt läge. Upplevelsebaserad kunskap – reflektion kopplat till deltagandet och processledarrollen. Hur upplevdes det att vara deltagare? Vilka processer startades upp hos er själva? Vad hände i rummet? Varför användes utvalda metoder/verktyg och övningar? Upplevda processledaregenskaper – behov att justera något i framförandet och i val av övningar?

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Fördjupningsföreläsning: Hållbar hälsa

25 April, 2025 (2 tim)

Denna föreläsningsträff fördjupar kunskaperna om att utveckla ett självledarskap som bidrar till välmående, produktivitet och personlig utveckling. Föreläsningen ger också en fördjupning kring hälsoekonomi, vad är vinsterna med att arbeta förebyggande med hälsa och arbetsmiljö. Kunskaper om olika modeller kring förändring och beteendeteori ingår också.

Digital erfa-träff 2 via Zoom:

Praktiskt arbete med arbetsmiljö och säkerhet

(obligatoriskt kurstillfälle)

8 maj 2025 (2 tim)

Denna andra digitala erfa-träff ger kunskaper hur man arbetar systematiskt med arbetsmiljö och säkerhet i det praktiska arbetet. Träffen lyfter vikten av en god säkerhetskultur i verksamheten, men också de ekonomiska aspekterna av en god respektive bristfällig arbetsmiljö. Kunskaper om att arbeta hållbart för att förebygga arbetssjukdomar och skador ingår, såväl som att arbeta säkert och vad man gör om olyckan är framme.

Digitalt uppsamlingsheat av erfa-träff 2 via Zoom:

(obligatoriskt kurstillfälle)

9 maj 2025 (2 tim)

Uppsamlingsheat för djupare lärande, kopplat till erfa-träff 2 - Praktiskt arbete med arbetsmiljö och säkerhet. Upplevelsebaserad kunskap – reflektion kopplat till deltagandet och processledarrollen. Hur upplevdes det att vara deltagare? Vilka processer startades upp hos er själva? Vad hände i rummet? Varför utvalda - metoder/verktyg och övningar? Upplevda processledaregenskaper – behov att justera något i framförandet och i val av övningar?

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Fördjupningsföreläsning: Arbeta praktiskt med arbetsmiljö och säkerhet

16 Maj 2025 (2 tim)

Denna föreläsning fokuserar på arbetsmiljölagen som definierar ansvarsområden och krav på systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Under träffen presenteras vikten av en god säkerhetskultur, ekonomiska aspekter på arbetsmiljö, men också metoder och arbetssätt som kan bidra till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Kurstillfället ger också grundläggande kunskaper om ergonomi och hållbar fysisk arbetsmiljö.

Digital erfa-träff koncept 3 via Zoom:

Psykisk hälsa - hantera stress och oro och skapa balans

(obligatoriskt kurstillfälle)

22 maj 2025 (2 tim)

Denna tredje digitala erfa-träff ger grundläggande kunskaper om organisatorisk och social arbetsmiljö, hur man upptäcker tidiga signaler på ohälsosam stress och vad som händer i kroppen under stress. Den lyfter också hur vi kan hantera oro och stress och att jobba med att förstå vad man kan förändra och vad man behöver acceptera. Under träffen arbetar deltagarna även med aktiv problemlösning samt strategier för att förbättra hälsan.

Digitalt uppsamlingsheat av erfa-träff 3 via Zoom:

(obligatoriskt kurstillfälle)

23 maj 2025 (2 tim)

Uppsamlingsheat för djupare lärande, kopplat till erfa-träff 3: Psykisk hälsa - hantera stress och oro och skapa balans. Upplevelsebaserad kunskap – reflektion kopplat till deltagandet och processledarrollen. Hur upplevdes det att vara deltagare? Vilka processer startades upp hos er själva? Vad hände i rummet? Varför utvalda - metoder/verktyg och övningar? Upplevda processledaregenskaper – behov att justera något i framförandet och i val av övningar?

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Fördjupningsföreläsning: Psykisk hälsa - hantera stress och oro och skapa balans

13 juni 2025 (2 tim)

Denna digitala träff ger fördjupade kunskaper om organisatorisk och social arbetsmiljö, hur man upptäcker tidiga signaler på ohälsosam stress och vad som händer i kroppen vid stress.  Den lyfter också hur vi kan skapa resiliens mot stress och stärka oss inför utmaningar. Här ges fördjupade kunskaper kring att hantera oro och stress och att jobba med att förstå vad man kan förändra och vad man behöver acceptera. Fördjupning sker även kring aktiv problemlösning samt med metoder för att förbättra hälsan.

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Arbetsmiljö i lantbruks- och trädgårdsföretag – Arbetsgivarrollen  

22 augusti 2025 (2 tim)

Denna träff som är en fördjupning inom arbetsmiljöområdet, fokuserar på arbetsgivarrollen. Systematiskt arbetsmiljöarbete är en viktig del av arbetsgivarrollen, även när det gäller verksamheter som involverar barn och äldre på gården.

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Hållbar hälsa – Beteendeförändring   

29 augusti 2025 (2 tim)

Denna träff som är en fördjupning inom arbetsmiljöområdet, fokuserar på beteendeförändring. 

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Ergonomi och arbetssjukdomar   

5 september 2025 (2 tim)

Denna träff som är en fördjupning inom arbetsmiljöområdet och fokuserar på ergonomi och arbetssjukdomar. 

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Djur-och maskinsäkerhet, kemikalier och skyddsutrustning

12 september 2025 (2 tim)

Denna träff som är en fördjupning inom arbetsmiljöområdet och fokuserar på djur-och maskinsäkerhet, kemikalier och skyddsutrustning.  

 

Digital föreläsningsträff via Zoom:

Första hjälpen psykisk ohälsa

19 september 2025 (2 tim)

Denna träff är en fördjupning inom psykisk hälsa som syftar till att skapa en trygghet vid möten med människor som mår psykiskt dåligt.

Fysisk träff – lunch till lunch (SLU Campus Skara)

(obligatoriskt kurstillfälle)

Träna på att hålla i en erfa - träff

23-24 september 2025

Denna träff som är obligatorisk och ger dig som handledare tillfälle att träna processledaruppdraget. Här knyts teorin ihop med det praktiska arbetet som processledare.

Genomförande av en erfa-omgång

Obligatoriskt kursmoment: Genomföra erfa- konceptet

November, januari, mars 2025 (3*2,5 tim)

I utbildningen ingår att du som handledare håller i en omgång av erfa-träffar (3*2,5 tim)

 

Digitala uppsamlingsheat av erfa-träffar

(obligatoriskt kurstillfälle)

Datum ej fastställt,  2025 (2 tim)

December, februari, april 2025/2026 (3*2 tim)

Uppsamlingsheat för djupare lärande efter /mellan varje erfa-träff. Vilka processer startades upp bland deltagarna? Vad hände i rummet? Hur agerade du som handledare? Hur fungerade utvalda - metoder/verktyg och övningar?

Digital avslutningsträff för utvärdering av utbildningen

(obligatoriskt kurstillfälle)

29 maj 2026 (2 tim)

Avslutande träff för gemensam utvärdering av handledarutbildningen.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Fakta:

Upplägg: 16 digitala träffar + 1 fysisk lunch – lunch träff

Plats: Zoom & SLU Campus Skara

Tid: 28 Mars 2025 – 29 Maj 2026

Sista anmälningsdag: 15 februari 2025

Antal platser: 50 st