SLU-nyhet

God Jul och Gott Nytt år!

Publicerad: 22 december 2021
Slott i snölandskap

Snöfall över Alnarpsparken. Foto: Marianne Persson

Nu går vi snart in i ett nytt år. Ett år under vilket vi kan förvänta oss en fortsättning på det nya normala, oförutsägbarhet, osäkerhet och risk.

Pandemin rullar på. Trots vacciner och avstånd ökar smittan och sjukvården går på knäna runt om i världen. I den gröna sektorn var den första responsen att vi klarade pandemin ganska bra. Brist på toalettpapper var en snabbt övergående effekt. Efterhand har det dock dykt upp mer diffusa effekter som brist på reservdelar och andra typer av förnödenheter.

Under sommaren och hösten har också priserna på spannmål och oljeväxter, gödning och energi ökat dramatiskt. Allt går inte att skylla på pandemin. Det finna andra krafter som styr, t.ex. tillgången på naturgas som är viktig råvara i gödningsfabrikerna. Geopolitik blandas med störningar på grund av pandemi till en giftig blandning som skapar ekonomisk och social oro.

När matpriser stiger eller, ännu värre, att det uppstår brist på mat då ifrågasätts ledarskapet oavsett om det är demokrati eller diktatur som styr. Den enskilde lantbrukaren och livsmedelsproducenten kan inte göra mycket mer åt det än att se om sitt hus. Håll koll på likviditeten, räkna på var de dyra insatsvarorna ska användas, arbeta som ägare i industrin på att höja avräkningspriser och minimera kostnadsökningar. Lätt sagt, svårare att genomföra.

Men runt hörnet väntar nya signaler om inflation och räntor som ytterligare orosmoln för en del. Vart det leder och i vilken takt är det ingen som kan säga idag. Under tiden kan det vara skäl att se över företagets situation och fundera över var insatserna behövs bäst och hur jag kan arbeta för att minimera riskerna.

Det enda vi vet är att det nya normala ger oss fortsatt osäkerhet och risk men också möjligheter i förändrade marknader, efterfrågan på svenska produkter lokalt och nationellt, samt en stark världsmarknad en tid framöver. Mycket av detta kommer vi att behandla på Alnarpskonferensen 2022, som förmodligen kommer att gå av stapeln som en digital konferens den 26 januari 2022. Gå gärna in och studera programmet och anmäl er. 

God Jul och Gott Nytt År!

Per Hansson