Fakta:
Lena Ekelund Axelson berättar om sin forskning och sitt undervisningsansvar.
"Mitt stora forskningsintresse rör marknaden för trädgårdsprodukter. Jag har haft förmånen att få vara med och utveckla kunskap inom ämnen som rör livsmedel och hortikultur ur olika aspekter, ofta med tomater som "modellprodukt". Tillsammans med etnolog och gästprofessor Håkan Jönsson, har jag exempelvis försökt tolka samhällsutvecklingen genom att studera hur tomatmarknaden har utvecklats över tid, från homogenitet till diversifiering, från modernitet till en del i ett postmodernt samhälle.
Miljöfrågorna har varit centrala. Tidigt kom jag i kontakt med det som då kallades alternativ odling – en företeelse som väckte visst motstånd bland växtforskarna på dåvarande institutionen för trädgårdsvetenskap. Man menade att växten inte bryr sig om ifall kvävet kommer från kogödsel eller från handelsgödsel, och man forskade ju redan kring minimerad användning av kemiska bekämpningsmedel. Alternativodling ersattes med begreppet ekologisk odling. Som ekonom hade jag inga problem med detta - ett samhällsfenomen bland andra - medan biologerna gärna fastnade i definitionen av ”ekologisk” i samband med odling.
Forskningen utvecklades med tiden till systemtänkande, hållbarhet och cirkularitet och klimatfrågan hamnade högt upp på agendan. I ett Formasprojekt om klimatmärkning i butik blev vår slutsats att budskapen och valen måste vara enkla för konsumenten. Inom projektet utformades och testades Köttguiden, som senare har övertagits och vidareutvecklats av Världsnaturfonden WWF, som ett hjälpmedel för klimatsmarta matval. Växtbaserade livsmedel har huvudrollen i proteinskiftet och vikten av en ökad grönsakskonsumtion blir allt tydligare.
Redan som student intresserade jag mig för konkurrensen mellan olika system, mellan stordriftssystemet med ett samlat utbud av enhetliga, högkvalitativa produkter som landar i livsmedelshandeln, och det småskaliga där enskilda företagare försöker nå konsumenten direkt. Under min tid på SLU har globalisering och ökad import satt allt hårdare press på svensk trädgårdsnäring. Odlarna har blivit färre och de som har klarat sig har effektiviserat odlingen och varit innovativa med nya produkter, nya affärsmodeller och nya kommunikationsvägar.
Vi har sett hur närproducerat har fått ett uppsving när stordriftssystemet inte har levererat ett intressant sortiment till rimliga priser. När detta skrivs stiger grönsakspriserna i handeln kraftigt. Det ger en signal till odlarna att hitta sin plats på marknaden. Det behövs också nya odlare på den spännande frukt- och grönsaksmarknaden, inte minst inom hightech, vertikalodling och AI-styrd produktion på fältet. Som emeritus följer jag denna utveckling, främst som biträdande handledare för tre doktorander i ämnet lantbruks/trädgårdsvetenskap med inriktning mot företagsekonomi.
Mitt undervisningsansvar i ekonomi har omfattat alla stadier av program och kurser, exempelvis miljöekonomiämnet inom mastersprogrammet Agroecology. Mitt huvudansvar var ekonomiundervisningen inom hortikulturell ekonomi, företagande och marknadsföring inom trädgårdsutbildningarna vid SLU Alnarp."
Gedigen och framgångsrik akademisk karriär
1978 forskningsassistent vid avdelningen för trädgårdsekonomi, ledd av professor Mårten Carlsson
1980 hortonomexamen
1982 ansvarig för ämnet trädgårdsekonomi
1982-83 doktorand vid London School of Economics
1991 fil dr i nationalekonomi vid Lunds universitet
1999-2001 universitetslektor i miljövetenskap vid Malmö högskola
2002 docent i trädgårdsvetenskap
2004-2022 ordförande i LTV-fakultetens lärarförslagsnämnd
2008 professor i hortikulturell ekonomi
2016-2018 prodekan vid LTV-fakulteten
2019-2021 vicedekan för forskning inom livsmedel och trädgård
2022 professor emeritus