Djurassisterad terapi på lantgårdar

Senast ändrad: 17 mars 2025
Får interagerar med människa som ligger på marken

Studien syftar till att göra en kunskapssammanställning över den litteratur som finns om djurvälfärd inom djurassisterad terapi (AAI; animal assisted interventions) i lantbruksmiljö, samt studier överlag där så kallade lantbruksdjur (till exempel får, grisar, kor, höns) använts. Det finns även potential att utöka arbetet till en större studie, till exempel genom semi-strukturerade intervjuer med terapeuter och djurägare som har erfarenhet av att använda lantbruksdjur inom AAI i Sverige.

Lantgårdar och lantbruksdjur är värdefulla och underutnyttjade resurser som kan bidra till sociala och välfärdsrelaterade insatser. Internationell forskning har visat att vistelse på lantgårdar kan ha positiva effekter på människors välbefinnande. Det kan ge ökad motivation, känsla av sammanhang, fysiskt välmående och social kontakt. För barn och ungdomar med särskilda behov kan gårdsmiljön erbjuda en trygg och stimulerande miljö som främjar lärande och utveckling. Det har på senare år börjat komma forskning även om hur djuren påverkas av att medverka i AAI, och nya studier visar att det finns potential att använda våra så kallade lantbruksdjur i den typen av aktivitet. Idag saknas en nationell struktur för hur den här typen av verksamhet med djurassisterad terapi bedrivs, och det behövs kunskap om hur vi kan tillvarata lantbruksdjurens outnyttjade potential inom AAI i Sverige.

 

Handledare: Sofia Wilhelmsson och Lena Lidfors. Hör gärna av dig om du vill veta mer: Sofia.Wilhelmsson@slu.se Vi ser fram emot att höra från dig!

Läs mer här: Lantgården som resurs för samhället och organisationen av dess välfärdsinsatser