Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Tillämpad etologi
Allergier, klåda och gastrointestinala problem verkar öka hos både hund och människa. En del orsakas av foder och en del av andra faktorer i miljön som kvalster, pollen etc. Hur vanligt är det med foderallergi hos hund och katt och vad är det som gör att det ökar?
Om en hund eller katt får klåda eller gastrointestinala problem misstänker många fodret. Vad är det då som gör att en hund eller katt blir allergisk mot ett foder? Är vissa foder/proteiner mer ”aggressiva” och lättare att bli allergisk mot eller är det processen/produktionen av vissa råvaror/proteiner som ökar risken för att de ska ge en allergisk reaktion? Är det fodrets kvalitet som påverkar hur tarmen klarar att hålla ihop? Är det större risk att en hund eller katt blir allergisk mot en råvara i ett foder med lägre smältbarhet? Är det mindre risk att de blir allergiska om de får ett foder med olika former av pro-, pre- eller postbiotika för att stärka tarmen eller är det främst generna som avgör om de kommer att bli allergiska? Många foderföretag pratar om hypoallergena foder men vad är ett hypoallergent foder? Är det ett foder med mindre risk för allergi med snällare råvaror eller är det ett foder med färre kända allergener? När och varför blir vissa råvaror mer allergena? Är lamm mindre allergent för hund och katt än kyckling? Varför är det så?
Projekt 1: Foderallergi hos hund
Litteraturstudie och enkätstudie för att fördjupa sig i vad forskningen säger foderallergi hos hund. Varför ökar det och vad beror det på? Vilka är de vanligaste allergenerna och varför? Vilka är enligt hundägare de vanligaste foderallergierna hos hund? Hur uttrycker de sig? Hur har de diagnosticerats? Finns det någon koppling mellan vissa foder och allergier?
Syfte: Undersöka vilka foderallergier som är vanligast hos hund i Sverige idag. Hur uttrycker de sig, hur har de diagnosticerats. Vid vilken ålder uppkommer de, finns det andra allergier och kan de kopplas till några speciella foder/råvaror eller händelser.
Projekt 2: Foderallergi hos katt
Litteraturstudie och enkätstudie för att fördjupa sig i vad forskningen säger foderallergi hos katt. Varför ökar det och vad beror det på? Vilka är de vanligaste allergenerna och varför? Vilka är enligt kattägare de vanligaste foderallergierna hos katt? Hur uttrycker de sig? Hur har de diagnosticerats? Finns det någon koppling mellan vissa foder och allergier?
Syfte: Undersöka vilka foderallergier som är vanligast hos katt i Sverige idag. Hur uttrycker de sig, hur har de diagnosticerats. Vid vilken ålder uppkommer de, finns det andra allergier och kan de kopplas till några speciella foder/råvaror eller händelser.
Kan påbörjas när man vill.
Kontakta Hanna.Lindqvist@slu.se för mer information