Kan sockerhalten i vallfoder för hästar bestämmas med glukosstickor?

Senast ändrad: 08 januari 2025
Russ med EMS med extrem fettdepå i mankammen, så kallad fettnacke. Foto.

I det här examensarbetet ska det utvärderas om enkla glukosstickor (som kan användas i fält) kan visa sockerhalten i vallfodret med tillräckligt bra samstämmighet med en mer omfattande laboratorieanalys av vallfodrets sockerhalt. Om det visar sig att glukosstickor kan användas för detta ändamål kan det vara ett viktigt verktyg för att minska risken för sjukdomssymptom hos hästar med EMS, PPID och PSSM.

Sockerhalten i vallfoder är viktig för hästar med sjukdomar så som insulinresistens/insulindysreglering (som förekommer vid ekvint metabolt syndrom, EMS), PPID (”Cushings”) och olika typer av korsförlamning (PSSM). För att känna till sockerhalten i vallfodret behöver det analyseras. Prov för analys av vallfoder tas vanligen i samband med skörden, men eftersom just sockerhalten påverkas av konservering och lagring av fodret kommer ett prov taget i samband med skörd inte att visa den sockerhalt som fodret kommer att ha när det utfodras. Det är också känt att sockerhalten kan variera en hel del i grödan i fält, och det kan därför vara svårt att förlita sig på prover tagna vid skörd för att få kännedom om sockerinnehållet i ett vallfoderparti. Om sockerhalten i fodret (inklusive bete) kan följas upp i realtid vid utfodring kan det underlätta för hästägaren och minska risken för att hästar med EMS/PPID/PSSM utvecklar sjukdomssymptom som fång respektive korsförlamning på grund av dess intag av socker. Det här projektet går därför ut på att undersöka om enkla glukosstickor (som kan användas i fält) kan visa sockerhalten i vallfodret med tillräckligt bra samstämmighet med en mer omfattande laboratorieanalys av vallfodrets sockerhalt. Om det visar sig att glukosstickor kan användas för detta ändamål kan det vara ett viktigt verktyg för att minska risken för sjukdomssymptom hos hästar med EMS, PPID och PSSM.

I examensarbetet ingår utöver en litteraturstudie att under handledning analysera ett 40-tal foderprover för dess sockerinnehåll, och att testa om glukosstickor kan visa tillräckligt samstämmig sockerhalt i samma foderprov. Examensarbetet är på masternivå och vi ser helt att du har läst kursen HV0166 Fodervetenskap och vallfoderproduktion eller motsvarande (kontakta oss om du har frågor om detta, det kan vara möjligt att genomföra examensarbetet även utan denna kurs).

Som student i det här projektet deltar du i forskargruppen som studerar EMS hos häst vid Institutionen för kliniska vetenskaper (KV) och Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och -välfärd (THV). Handledare är Cecilia Müller, Inst. för THV. Examinator är Johan Bröjer, KV.

Intresserad? Kontakta Cecilia.Muller@slu.se