Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Tillämpad etologi
I detta exjobb kommer du att studera hur olika faktorer som gömsle, stimulering och tidig utevistelse kan förbereda värphönskycklingarna för livet som värphöns. Genom beteendeobservationer och beteendetester undersöker vi hur kycklingarna påverkas av att växa upp i miljöer där de kan röra sig mellan en trygg viloplats och en stimulerande aktivitetszon. Målet är att främja positiv djurvälfärd och motståndskraft hos kycklingarna.
Trots att värphönskycklingar idag erbjuds en skyddad uppväxtmiljö kan de ibland uppleva sin omgivning som otrygg. Detta kan leda till rädsla och att de inte utnyttjar viktiga resurser, vilket kan resultera i beteende- och hälsoproblem.
Vår hypotes är att kycklingar som växer upp i miljöer med funktionella områden spenderar mer tid på aktiviteter som främjar tillväxt, inlärning och välbefinnande. Dessa individer kommer troligen att vara mer motståndskraftiga, ha ett starkare immunförsvar och vara mer benägna att utforska nya miljöer – inklusive utevistelse, när de får möjlighet.
Förutom beteendestudier finns det även möjlighet att undersöka immunologiska responser, monoaminer eller studera påverkan på neurogenes och telomerer. Detta ger djupare insikter i hur tidiga livserfarenheter påverkar kycklingarnas långsiktiga hälsa och välmående.
Detta exjobb ger dig möjlighet att utvärdera effekterna av tidiga livserfarenheter. Oavsett om du studerar på kandidat- eller masternivå är detta en chans att bidra till utvecklingen av mer hållbara uppväxtmiljöer för värphönskycklingar.
Datainsamling kommer ske sommar/höst 2025.
Kontakta Josefina Zidar eller Linda Keeling för mer information.