Svensk Hästavel

Senast ändrad: 21 november 2024
Häst med ett diande föl

Svenska Hästavelsförbundet består av ett 30-tal medlemsorganisationer som representerar ungefär lika många raser. SH:s främsta uppgift är att värna om medlemsföreningarnas raser och underlätta för svenska hästuppfödare, genom utbildning, service, samordning, projekt och påverkansarbete. Med hjälp av medlemsorganisationerna och de svenska rasföreningarna har SH tillgång till mycket intressant statistik och data. Just nu är det tre projekt som Svenska Hästavelsförbundet skulle vilja titta närmare på: kvarbliven efterbörd hos ardenner, betäckningsgraden av svenska hästar samt vad som påverkar om man väljer att avelsvärdera sin häst eller inte.

Kvarbliven efterbörd ardenner

Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen ser en ökad förekomst av kvarbliven efterbörd vid fölning. Vad beror det på? Hur ser ökningen ut över tid? Är det främst genetiskt eller foderrelaterat?

Litteraturstudie om orsaker till kvarbliven efterbörd hos häst. Praktisk studie där statistik från Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen kan visa hur ökningen ser ut över tid och om man kan se ett genetiskt samband. Eventuellt kan även en intervjudel/enkätdel ingå där man frågar om uppstallning, utfodring och motion för att hitta kopplingar till detta.

Syfte: Utreda orsaker och samband med problem med kvarbliven efterbörd hos ardennerhäst.

Handledare: Hanna.Lindqvist@slu.se, Petra@svehast.se

 

Varför betäcker man inte sitt sto? (trots att behovet av svenskfödda hästar finns)

Enkätstudie

Vad är det som gör att man inte betäcker sina ston, vilka faktorer påverkar detta (ekonomi, miljö och uppstallning, oro för stoet, för lite kunskap, svårt att hitta eller välja hingst, svårt att sälja unghäst)? Är det skillnad mellan raserna?

Svenska Hästavelsförbundet vill veta mer om varför man väljer att betäcka eller inte betäcka sina ston. Detta examensarbete görs i samarbete med dem för att fördjupa sig mer i avelsarbetet och orsaker till att betäckningarna minskar i Sverige.

Handledare: Hanna.Lindqvist@slu.se, Petra@svehast.se

 

Avelsvärdering av häst – varför avelsvärderas inte alla hästar?

Enkätstudie

Svenska Hästavelsförbundet är intresserade av att ta reda på varför inte fler visar sina hästar och får en avelsbedömning på en sommarpremiering.

Sommarpremieringar är en tradition med anor från år 1874 och utgör en viktig del i det svenska avelsvärderingssystemet. En sommarpremiering är ett tillfälle då hästar bedöms av erfaren och kunnig exteriördomare, en så kallad premieringsförrättare. Syftet med sommarpremieringar är att främja kvaliteten och utvecklingen av svensk hästavel.

Hästen bedöms exteriört både på en utställning och på en sommarpremiering. Skillnaden mellan utställning och sommarpremiering är att på en sommarpremiering tas även hänsyn till härstamning och hästens avelsvärde.

På sommarpremiering finns också möjlighet att utföra ett bruksprov. Ett bruksprov är ett rid- eller körprov beroende på vad du har för ras. Sommarpremieringarna anordnas på 35 platser i landet mellan juli och september och är öppet för raser som är anslutna till systemet.

Anses det vara för dyrt, för långa avstånd, saknas kunskap om varför det bör göras? Spelar hästens kön (är det viktigare med ston) eller ålder roll? Är det kopplat till rasföreningarna och deras tradition eller information till medlemmarna? Är man mer benägen att visa sin häst som treåring om den är visad som unghäst? Är uppfödare mer benägna att visa sina hästar än de som inte föder upp?

I samarbete med Svenska Hästavelsförbundet skickas enkäter ut för att belysa dessa frågor.

Handledare: Hanna.Lindqvist@slu.se, Petra@svehast.se

Kan påbörjas när man vill. Finns även möjlighet att komma med egna idéer på projekt.


Kontaktinformation