Ämnesansvarig
Ulf Emanuelson, professor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ulf.emanuelson@slu.se, 018-67 18 26
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Undervisning och forskning inom det djurslagsövergripande ämnet veterinärmedi-cinsk epidemiologi är fokuserad på hur veterinärmedicin kan användas för att före-bygga sjukdom och andra störningar och därigenom befrämja djurs och människors hälsa, välfärd och välmående.
Aktuell forskning
Fokus för vår forskning är att tillämpa epidemiologiska metoder för att identifiera faktorer i miljön, i skötseln och hos djuret som påverkar hälsa, välmående och prestationsförmåga hos populationer av djur.
Möjligheterna för förebyggande åtgärder och för att främja god djurhälsa och välfärd gynnas därför av vår forskning. Vi har ett starkt tvärvetenskapligt arbetssätt och vår ambition är att förena samhällsvetenskap, inklusive kvalitativa metoder och djurhälsoekonomi, med populationsmedicin och andra medicinska inriktningar.
Forskningen baserar sig främst på tillgängliga sekundära databaser, varav många är unika för Sverige, men också på storskaliga fältstudier, som är utformade och utförda för specifika forskningsprojekt.
Att förbättra kvaliteten och användbarheten av data är en viktig del av forskningen. Därför är utvärdering av existerande databaser och att verka för korrekt utformning av fältstudier viktiga komponenter i vår forskning.
Forskning utförs på flera djurslag såsom mjölkkor, hästar, grisar, hundar och katter, och sker i nära samarbete med andra avdelningar och grupper vid KV. Många projekt genomförs i samarbete med externa avnämare såsom Gård & Djurhälsan, Växa, DeLaval och SVA.
Exempel på forskningsinriktningar, var och en med flera delprojekt, är:
• infektionssjukdomar,
• ekologisk produktion,
• antibiotikaanvändning,
• biomekanik,
• hållbarhet,
• djurvälfärd
• hundhälsa.
Flera av dessa ansluter väl till SLU's första prioriterade forskningsområde (hållbar och säker livsmedelsproduktion), men även till det fjärde om ekonomi. Det innebär att de också relaterar väl till fakultetens målområden forskning för djurens egen skull, minskad användning av antimikrobiella ämnen samt skapande av långsiktigt hållbara system för animalieproduktion.
Ulf Emanuelson, professor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
ulf.emanuelson@slu.se, 018-67 18 26
Kontakt
Postadress: Box 7054, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 26, Ultuna (från juli 2014)
Leveransadress för paket: OBS! inkludera alltid avdelningsnamn samt referens (kod eller namn). SLU Institutionen för kliniska vetenskaper Avdelningen för .... Referens: ... Almas allé 4 C 756 51 Uppsala
Fakturaadress: OBS! inkludera även uppgifter om beställaren dvs institutionsnamn samt referenskod. SLU Fakturamottagning Box 7090 750 07 Uppsala
https://www.slu.se/om-slu/inkop-vid-slu/fakturaadress-och--hantering/
Administration: 018-672179 kvinstadm@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen