Kontaktinformation
Ingrid Sarlöv-Herlin, Professor
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
Ingrid.Sarlov-Herlin@slu.se 040-41 54 07
Allt började i Skåne omkring år 1950. Sverige hade klarat sig relativt helskinnat från andra världskriget som förött stora delar av övriga Europa. Den tekniska och ekonomiska utvecklingen hade ännu inte riktigt tagit fart, men flera ansenliga förändringar i landskapet började synas, vilket oroade den tidens natur- och landskapsvårdare. En av de mer hängivna vid denna tid, var professorn i botanik vid Lunds universitet, Henning Weimarck. Tillsammans med sin son Gunnar, som då var 15 år, reste han under flera år runt i Skåne för att med kameran skapa ett tidsdokument över det skånska landskapet. Sextio år senare har Sven Persson och Per Blomberg följt i deras fotspår och rest runt för att fotografera om ett urval av dessa platser. Tack vare dessa bilder kan vi nu följa hur dramatiskt det skånska landskapet har förändrats under 60 år. En förändring som fortgår och där det är viktigt att minnas vad som skett för att kunna påverka vad som kommer att ske. Ett fantastiskt tidsdokument om det skånska landskapet i förändring.
Malmö upplevs som en grön stad trots att det är ovanligt tätt mellan husen. Inte minst bidrar stadens alla träd till detta inbjudande intryck. Träden återfinns i våra stora parker, på de många torgen, som vårdträd i trånga stadsrum och efter gator och cykelvägar. Var helst Malmöborna vistas är träden deras följeslagare. Karakteristiskt i Malmö är att nästan alla träd är planterade. Det har legat en medveten tanke och handling bakom att ett träd planteras och får växa till. Skälen varierar och är många. De förskönar stadsrummen. De har fascinerande egenskaper, skir blomning eller vackra gren- och bladverk. De skänker liv och skugga mellan höga byggnader och förbättrar klimatet. Både mycket vanliga och ovanliga, exotiska träd finns i Malmö. I ”Träd i Malmö” skildras 163 olika träd och trädgrupper. Du kan läsa om Malmöträdens ”tio i topp” och de träd som står för vårens blommande eufori. Här presenteras de klippta arkaderna och de unika vårdträden. Här beskrivs träden med egna berättelser och de som kommer från världens alla hörn. Till sist och inte minst – de stora gamla träden som levt ett långt och rikt liv.
Offerkällor, okända gravfält och suggestiva kultplatser är du nyfiken på mytomspunna och mystiska platser i Skåne? Då är Gåtfulla Skåne guideboken för dig. Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt har gett sig ut på jakt efter bortglömda platser som bär på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik. Platser som fallit i glömska men vars historia väntar på att återberättas. Det är ofta ställen som människor sökt sig till för att söka kraft eller tröst, men kanske även undvikit efter mörkrets inbrott. Ales stenar i all ära, men Skåne bjuder på oändligt många fler spännande smultronställen med mustig historia. De finns i skogen och byarna, på ängarna eller kanske precis runt knuten. Förutom en fantasieggande presentation av utvalda platser i text och bild ger boken en detaljerad vägbeskrivning och inbjuder till kontemplation utomhus perfekt för den som vill ge naturupplevelsen en extra dimension eller bara lära sig mer om Skånes hemliga historia. Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare och har bland annat skrivit guideböckerna Vandra Skåneleden och Barnens Skåneguide. Polgara Järnefelt är skribent och verksam inom naturlig hälsa. De är båda intresserade av kulturhistoria, myter, sägner och folklore.
Skånes extremt varierande kustlinje går en osäker framtid till mötes på grund av den globala uppvärmningen. Mycket kommer att se annorlunda ut när Skånes kuststäder försöker förhindra skador på land och egendom. Här och var kommer konstgjorda hinder byggas, på andra platser kommer kusten erodera och återerövras av havet. Detta är en bok som vill dokumentera och på ett objektivt och poetiskt sätt visa på de rådande omständigheterna för Skånes kust. De flesta böcker om Skåne undviker det som är fult och kan skrämma bort turister. Den här boken blygs inte för dessa sidor, utan söker en mer balanserad bild av landskapet sådant det är, det goda, det onda och det fula.
Skåne vimlar av mystiska och tidlösa platser, både välkända och nästan helt okända. Många av dem ligger djupt inne i skogen, på en höjd eller vid vatten. De kan vara svåra att ta sig till med bil, däremot är de lättillgängliga till fots. I Trollskog & älvdans i Skåne skildras ett 40-tal av dessa sägenomspunna platser med spännande historia, och alla ligger vid vandringsstråk. Merparten hittar du vid Skåneleden, några vid andra skånska leder och alla är väl värda att besöka. Utöver mustiga skrönor och faktaspäckade historielektioner får du tydlig information om leden och vandringen som leder dig till respektive ställe, inklusive exakta koordinater. Läs om ond bråd död, fantasieggande stenformationer, gamla sägner och skrönor om jättar, försmådda unga älskare och listiga bondmoror och vem vet, kanske innehåller även de mest fantasieggande sägnerna både ett och ett par korn av sanning?
Skåneleden bjuder på en mängd upplevelser i landskapet. Kuststräckorna står för dramatiska möten mellan berg och hav, exotiska sandstränder och tilltalande vyer. Åsarna bjuder på grönskimrande bokskogar, spännande klippformationer och rikt djurliv. Passerar du sjöarna i nordöst får du en känsla av vildmark avskildheten och tystnaden är ett signum. I den här boken presenteras ett brett urval av Skåneleden i form av 30 vandringsturer från lätta halvdagsvandringar till rejäla flerdagarsturer. Tyngdpunkten ligger på sträckor som går att nå med tåg eller buss. Författarna har också lagt mycket tid på att gräva i skånsk kulturhistoria och ta fram berättelser längs med leden. Författare är frilansjournalisten Caroline Alesmark och naturvägledaren Kenneth Joelsson. Caroline skriver ofta om kombinationen kulturhistoria och natur, har gjort många utflyktsreportage för dagstidningar och maga-sin och skrivit böckerna Barnens Skåneguide och Yrvaken Törnrosa . Kenneth guidar vandrare på såväl skånska åsar som i europeiska bergs-områden. Särskilt brinner han för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet. Detta är den andra upplagan av boken.
Då kör vi igen! Alla ni som av tradition anlitar Valle Westesson som utflyktsguide kan andas ut till våren kommer en ny 100 balla ställen i Skåne! Och som vanligt finns det något för alla: den som är sugen på att nostalgiskt peka på godisbitar och ideligen fråga hur mycket har jag kvar? bör handla plockgodis i kiosken i Örtofta. Den som söker exotisk spänning i vardagen kan hälsa på alligatorer i Vinslöv. Är du på jakt efter begagnat byggmaterial och dessutom svag för Göteborgshumor föreslår Valle ett besök på Byggagnat utanför Trelleborg och den som vill se en järnvägstunnel som byggts utan både grundvattendränage och Rhoca-Gil kan spana in den charmiga järnvägstunneln i Barnakällan. Som vanligt rymmer boken ytterligare 96 märkliga, vackra, coola, historiska eller kuriotiska ställen. Och en ovanligt praktisk utvikbar karta.
Med början under 1700-talet kom det skånska landskapet att genomgå en stor omvandling. I samband med denna förändring tillkom ett nytt landskapselement – allén. ”Ömse sidor om vägen” beskriver, analyserar och diskuterar alléerna i de skånska godsens, städernas och byarnas landskap. Flera olika frågeställningar behandlas: Varför började man plantera alléer utmed vägarna? När och var har alléerna planterats? Vilka trädslag har man använt? En historisk begreppsanalys av ordet allé och dess utveckling ger en vidare bild till dess användning genom tiden och hur man har sett på allén. En viktig aspekt i sammanhanget är synen på landskapet genom tiden vilket i hög grad även har påverkat synen på allén. Författaren visar att för att förstå allén som företeelse måste landskapet förstås, eftersom allén är underordnad vad som sker i landskapet. Allén tydliggör andra strukturer och förstärker samband. Allén är alltså resultatet av såväl en praktisk funktion och som ett estetiskt ideal.
Längs kusten i Halland och Skåne är avslutande del i Ted Knapps triologi om den västkust som en gång var, inledd med båtfolksfavoriterna "Längs kusten i Bohuslän" och "Längs Göteborgs kuster, kajer och kanaler". Här får man i överskådlig och roande form sig till dels ännu en samling fakta och skrönor om fiskelägen, badorter, kojor och slott, uppfångade på bryggor och ljugarbänkar, i sittbrunnar och allsköns hallands- och skånelitteratur, hopsamlade av författaren under sextio års strövtåg längs kusten. Ted Knapp gjorde sig känd i skandinaviska seglarkretsar när han under 1970-talet introducerade begreppet seglingsresor för en nordisk publik och därefter under tjugo år producerade och ledde seglingsarrangemang till en rad olika destinationer i Västindien, Söderhavet och Medelhavet. Sina erfarenheter som guide och introduktör av olika kryssningsområden har han omsatt i dessa kulturhistoriska beskrivningar av sina egna hemmavatten, från Svinesund i norr till Falsterbo i syd.
Detta är en matbok utan recept. Det handlar om maten som kulturarv. Idag är det populärt att tala om lokal och regional mat, då är det extra viktigt att plocka fram historien. Det gör författaren i denna bok. Och även här stöter man på den allestädes uppdykande Linné.Den skånska smaken lyfter fram kunskapsarvet och förklarar sammanhang. Egenarten för landskapet framträder i såväl råvaror, tillagning och kryddning som i terminologi. Mångfalden är stor. Bringéus skriver om yttre betingelser, om kryddor, gröt, bröd, mjölk, smör, ost, köttmat, äggmat, soppor, vilt, fisk, drickablandningar, festmat och mycket annat. Exempel finns alltid.Boken är rikt illustrerad och är spännande läsning för alla med matintresse. Nils-Arvid Bringéus är den svenska folklivsforskningens grand old man, fortfarande aktiv och med ett stort antal böcker bakom sig.
Följ med på en resa till våra fantastiska gårdsbutiker och småskaliga matproducenter. Möt människorna bakom verksamheterna som passionerat ägnar all sin tid åt att skapa produkter som vi matälskare kan njuta av och glädja oss åt.Det har blivit så mycket enklare att hitta närodlad mat eftersom allt fler producenter också öppnar gårdsbutiker. Intresset för mat som produceras på nära håll ökar. Vi vill veta var och av vem grönsakerna odlas, och vi vill själva kunna se hur djuren har det.Vi som bor i Skåne har tur. Här finns det fler småskaliga producenter än på andra håll i landet och antalet gårdsbutiker ökar stadigt. I den här boken får du möta ett femtiotal av dem.Urvalet av gårdsbutikerSmaka på Skåne är en organisation inom Skånes Livsmedelsakademi som arbetar med småskalig mattillverkning, handel och kulinarisk turism. Med deras hjälp har vi valt ut femtio gårdsbutiker och matproducenter – det bästa Skåne har att erbjuda. Du kan läsa mer om Smaka på Skåne i slutet av boken. Vi har delat in boken i fem regioner och lika många kapitel: sydost, sydväst, nordost, nordväst och något som vi kallar Mitt i Skåne. Vi har använt kommungränser som avskiljare. Inom varje region presenterar vi gårdsbutikerna i bokstavsordning.
Räkna med Skåne är den pedagogiska bilderboken, som ger riktigt små barn en guide till Skåne. Boken räknar från ett till tio på ett kreativt sätt och utgår från det som fångar barns intresse och som de vill sätta igång samtal kring. Maskiner på fälten, djuren i staden och höga byggnader är sådant som barn lägger märke till. De fem slotten går att räkna som just fem slott, men finns förstås också i verkligheten runt om i Skåne. Genom boken kan barnen bli lite av egna Skåneexperter. Illustrationerna är klippta i färgat papper och boken är tryckt på återvunnen kartong.
Vår hyllning till den skånska naturen och till de som kämpat för den under alla år. Boken är på 216 sidor och rikt illustrerad. Med boken följer en utflyktskarta och DVD med den skånska naturen i ljud, bild och text.
Var man än slår ned i landskapet har något hänt. I verkligheten är förändring det enda oföränderliga. Avbildningar av samma motiv vid olika tidpunkter kan locka till både jämförelse och funderingar. Det är mot den bakgrunden denna bok ägnas nedslag i skånska landskap, fördelade på ett antal kapitel, som vart och ett tar upp ett tema. Gemensamt för dem är ett omfattande användande av kartor och andra avbildningar från skilda tider, från 1700-talet och framåt.
Gamla och stora träd har alltid fascinerat människan. Kring dem har vi vävt sägner, myter och religioner. Men det är inte bara för oss människor som träden är viktiga: för tusentals organismer utgör de en livsförutsättning. Med denna bok hoppas vi väcka intresse för trädjättarna och deras framtid. Genom beskrivningar och personliga porträtt levereras dessutom tips på var de finns så man kan åka ut och uppleva dem.
Denna bok handlar om det skånska landskapets utveckling från den senaste istiden till idag, med tyngdpunkt på förändringarna under 1700-, 1800- och 1900-talen. Bokens perspektiv är tvärvetenskapligt. Författarna beskriver historiska och ekologiska faktorer som har präglat kulturlandskapet. Alla som är intresserade av kulturlandskapet förr, nu och i framtiden har här en rik källa att ösa ur. Historiker får en bok i biologi och biologer en bok i historia.
När våtmarkerna dikades ut i Skåne försvann storken. Den trivdes inte när de fuktiga ängarna blev allt mindre och det blev svårt att hitta tillräckligt med mat. Sommaren 1954 häckade det sista storkparet i Skåne, men 1989 startade naturvårdare Storkprojektet. Det går ut på att storken åter skall bli en skånsk häckfågel. Boken När storken kom tillbaka till Skåne är skriven för barn 5-9 år. Den berättar på ett spännande sätt om hur Skåne kan bli ett storklandskap igen.
Bjärehalvön är vida känt för sin skönhet och har under lång tid lockat naturälskare, turister och andra resenärer till sig. Hovs hallar och Hallands Väderö är några av de platser som är välkända och som beskrivs i boken. Men här finns även chans att upptäcka nya ställen. Leif Carserud skildrar 53 olika platser, rikt illustrerade med kartor, akvareller och fotografier.
Ingrid Sarlöv-Herlin, Professor
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
Ingrid.Sarlov-Herlin@slu.se 040-41 54 07