Fokus på forskning och samarbete

Senast ändrad: 20 december 2022

Som forskningskoordinator är den främsta uppgiften att stödja forskningsinsatser och stärka det interna samarbetet. Vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning är det Ishi Buffam och Gunilla Lindholm som har haft den rollen under 2021.

Forskningskoordinatorrollen är ganska bred, men först och främst handlar det om att stödja och stärka forskningen inom institutionen. Ishi Buffam och Gunilla Lindholm har haft femton procent vardera av sina tjänster tilldelat för uppdraget under året.

I början av året la de mycket tid på att sätta sig in i uppgiften och få en överblick över den forskning som pågick inom institutionen. De startade med att kartlägga vilka forskningsaktiviteter och ansökningar som gjorts under tidigare år. Till sin hjälp hade de tidigare forskningskoordinator Hanna Fors, ekonom Kristin Nilsson, institutionssamordnare Alva Lindvall, men även enheten för Externfinansiering/Grants Office på SLU. För att ordentligt förstå behoven ägnade de också en hel del tid att prata med ämnesgruppsansvariga och professorer.

”Utifrån dessa samtal samlade vi sedan ihop idéer om hur vi på bästa vis kunde utforma vår roll att stötta forskningen på institutionen”, förklarar Ishi.

 

Forskarpresentationer och Research Jam Sessions

Under institutionsdagarna i augusti 2021 bjöds alla institutionens forskare in för att kort presentera vad de jobbar med. Syftet var att ge medarbetarna en övergripande bild av vad som pågår och därmed öka möjligheten till nya forskningssamarbeten. Ett tjugotal forskare tog tillfället i akt att på cirka fyra minuter presentera sin forskning.

I diskussionen efter forskningspresentationerna föddes idén om att ordna så kallade Research Jam Sessions. Tanken med namnet, som anspelar på improvisationssessioner inom jazz, är att se varandra som medlemmar av ett band där alla har olika instrument att spela. Inte alla kan stå längst fram på scenen, men alla roller är viktiga för resultatet.

Hela institutionen bjöds in till en första Research Jam Session redan under hösten 2021. Deltagarna fick möjlighet att utforska och utveckla forskningsidéer tillsammans och därefter har sessionerna fortsatt med jämna mellanrum.

”Tanken med Research Jam Session är att ge medarbetarna möjlighet att utbyta forskningsverktyg och intressen inom institutionen, även med de man kanske inte vanligtvis arbetar med. Allt för att uppmuntra till nya samarbeten och att utveckla idéer till möjliga forskningsförslag. Alla som önskar öka sin forskningsaktivitet är välkomna att delta, även de som inte har en specifik forskningsidé i åtanke”, berättar Ishi.

 

Ökat samarbete och kommunikation

Från och med årsskiftet är Ishi Buffam ensam i rollen som forskningskoordinator och har nu uppdraget på 25 procent av sin tjänst. Han planerar att fortsätta arbetet med att stödja samarbetet inom och mellan ämnesgrupperna, speciellt med fokus på tvärvetenskaplig forskning.

”Vi har en bra, bred expertis och erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning som stöder hållbar utveckling. Men vi skulle kunna bli mycket bättre på att fira och kommunicera våra styrkor”, menar Ishi.

Målet framöver är även att underlätta för flera att komma över tröskeln att skriva forskningsansökningar. Han berättar att Grants Office ibland ordnar öppna sessioner med förgranskning av varandras forskningsansökningar. Man läser helt enkelt igenom varandras ansökningar, ger förslag till förbättringar och ökar därmed möjligheterna att få dem beviljade.

”Jag hoppas att flera tar chansen till detta. Det är verkligen lärorikt att se olika sätt att lägga upp en ansökan och kanske även något vi skulle kunna ordna inom institutionen.”, säger Ishi.

Som forskningskoordinator försöker han sammanfatta vad som görs, analysera vad som är på gång och ägna sig åt framtidsspaning. Men det händer mycket på området och en person kan omöjligt ha koll på allt. Att arbeta mer med mentorskap skulle kunna vara en framgångsrik väg. Som ny eller ung forskare är det viktigt att få en bra förståelse över möjligheterna, vad som är på gång, hur man som forskare kan ta sig fram och vad som är bra strategiskt. Överhuvudtaget efterlyser Ishi mer samarbete, stöttning och kommunikation inom institutionen.

”Framöver hoppas jag att vi kommer öka våra samarbeten överlag. Inte bara inom institutionen, utan även över gränserna – både inom SLU, men även utanför”, avslutar han.


Kontaktinformation