Transport ur ett arkitektoniskt perspektiv
Sedan hösten 2020 jobbar Emily Wade som adjungerad professor i landskapsanpassad infrastruktur på SLU. Det är ett samarbete med Trafikverket och den nya professuren är ett första steg i en satsning på grundutbildning och forskning relaterat till arkitektur, landskap och infrastruktur.
Emily jobbar deltid på SLU och hennes tjänst, som är finansierad av Trafikverket, sträcker sig fram till hösten 2023 med möjlighet till tre års förlängning.
Bakgrunden till att tjänsten skapades var att SLU och Trafikverket länge hade diskuterat att det vore bra att stärka arkitekturen i transportinfrastrukturen. Trafikverket är en stor beställare av arkitekturtjänster och man hade identifierat ett behov hos nya arkitekturstudenter som kommer ut på arbetsmarknaden. 80% av alla landskapsarkitekter kommer någon gång jobba med infrastruktur. Som arkitekt är det viktigt att veta hur man ska passa in en anläggning i landskapet, hur ska man dra ny järnväg. Det är även en hållbarhetsfråga. De statliga verken har ett uppdrag att vara en förebild i de här frågorna. Man behövde förtydliga vad god arkitektur är i miljöer för resande. Det är vardagsmiljöer för många människor.
Tjänsten som Emily har på SLU innebär tre uppdrag:
- Verka för en kunskapshöjning på grundutbildningen inom området transport
- Nätverka och kommunicera kring transportfrågorna inom SLU, men även i branschen
- Tillsammans med kollegor ska utveckla kunskapen ytterligare, till exempel genom forskartjänster, fortbildning och utveckla gestaltningens roll i transportinfrastrukturen
Grundutbildningen var det som fick mest fokus under första tiden, framför allt för att man satte igång en helt ny kurs. Kursen som har fått namnet Rum plats mobilitet (Space place mobility på engelska) startar 2022 och kommer i första hand erbjudas studenter vid LAM och LARK. Emily berättar att den handlar om landskapsarkitektur i den stora skalan, det vill säga planerings- och gestaltningsuppdrag i tidiga skeden som exempelvis landskapsanalys.
”Medverkan i grundutbildningen har gått över förväntan. Samarbetet med lärarkollegor har varit otroligt givande och studenterna har varit väldigt generösa”, berättar Emily.
Hon har även hunnit med en del nätverkande. Till exempel är hon involverad i ett Movium partnerskapsprojekt i Burlöv och Sundbyberg som heter Här inne finns en stad och handlar om att undersöka vad händer när en stor väg ligger där man planerar en ny stadsmiljö.
Hon är också med i planeringsgruppen för IFLA 2023, en konferens i samarbete med Kenya som går av stapeln i september 2023 i Nairobi och Stockholm. Förutom det har hon hunnit medverka i vetenskapliga kommittéer, workshops med studenter och utforma samarbeten med andra universitet där man tittar på framtida student- och lärarutbyten.
Forskning är det som tar längst tid, kanske till och med längre tid än Emily förväntat sig.
Hon söker ständigt efter bra samarbeten på forskningsfronten, men behöver lära sig hur saker går till inom SLU och vem som gör vad.
”Man måste även försöka prata med forskare på forskares vis. Det är ett nytt språk för mig. Men nu ser jag fram emot mer nätverkande både internt och externt när pandemin är över”, säger Emily.
Kontaktinformation
Emily Wade
Professor, adjungerad vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
E-post: emily.wade@slu.se