Vi söker deltagare till en koststudie!

Senast ändrad: 15 mars 2022

Kost rik på rågfibrer för minskning av kroppsvikt och kroppsfett - RågVikt-studien

I en forskningsstudie vill vi ta reda på hur rågprodukter, jämfört med veteprodukter, påverkar kroppsvikt och kroppsfett som en del av en kaloribegränsad kost.

Vi söker överviktiga män och kvinnor (BMI 27-35) i åldern 30-70 år, som önskar at gå ned i vikt.

Studien pågår under totalt 14 veckor. Under de första 2 veckorna kommer du att äta veteprodukter och därefter kommer du att tilldelats råg- eller veteprodukter för de resterande 12 veckorna. Slumpen avgör om du får äta vete eller rågprodukter.

Du kommer att få vägledning från en dietist kring hur du lämpligast kan använda produkterna och för ni kommer gemensamt att sätta upp en individuell, kaloribegränsat kostplan där målet är att du ska gå ner minst 0,5 kg per vecka.

Studien sker vid Akademiska Sjukhuset, Uppsala, på vardagar i tidsrummet 7:00–12:00 efter tidsbokning.

En kostnadsfri hälsoundersökning och sex biobiljetter ingår. Du kan när som helst och utan vidare förklaring avbryta ditt deltagande i studien.

Du kan inte vara med i studien om:  

  • Röker, snuser eller använder annat nikotinpreparat (inkl. plåster och tuggummi)    Använder e-cigaretter (oavsett om de innehåller nikotin eller ej)
  • Utövar kraftig fysisk aktivitet mer än 10 timmar per vecka
  • Har eller har haft ett missbruk av alkohol och/eller droger
  • Har typ-1 diabetes, sköldkörtelsjukdomar eller kroniska mag-tam sjukdomar
  • Är under läkemedelsbehandling för typ-2 diabetes (”åldersdiabetes”)
  • Har genomgått större operationer i mage-tarmkanalen (inkl. gastrisk  bypass och tarmresektioner)
  • Äter mediciner eller kosttillskott som påverkar kroppsvikt
  • Har haft hjärtinfarkt eller stroke under det senaste året
  • Är gravid, ammar eller planerar att bli gravid inom det kommande året
  • Har intoleranser eller allergier för olika livsmedel eller är vegetarian

Spara

Kontakta gärna Kia Nöhr Iversen om du är intresserad av att delta och/eller önskar mer information kring studien!

Kia Nöhr Iversen, doktorand                    
Tfn: 070-256 74 05
E-post: kia.nohr.iversen@slu.se
Inst. för livsmedelsvetenskap: Enheten för mat och hälsa
SLU Box 7051
750 07 Uppsala

Studien är godkänd av regionala etikprövningsnämnden i Uppsala
Ansvarig för projektet är Rikard Landberg, Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU