Säkerhetsanalys och reglering av biologiska bekämpningsmedel

Senast ändrad: 01 mars 2022
Unga björkträd, foto.

Innan ett biologiskt bekämpningsmedel får användas måste det genomgå noggranna säkerhetskontroller för att för att säkerställa att det inte orsakar negativa sidoeffekter på människor eller i miljön.

Säkerhetsbedömningarna skiljer sig åt vid olika typer av biologisk bekämpning

Det är delvis olika frågor som står i fokus när man ska göra en säkerhetsbedömning. Biologiska bekämpningsmetoder delas ofta in i tre olika grupper:

  1. Klassisk biologisk bekämpning
  2. Tillsättande biologisk bekämpning
  3. Bevarande biologisk bekämpning

Vid klassisk biologisk bekämpning måste man vara särskilt uppmärksam eftersom en organism som är helt ny för regionen introduceras. Utvärderingen omfattar därför noggranna undersökningar av organismens spridningsförmåga och potential att påverka andra organismer än skadeorganismen. Vid bevarande biologisk bekämpning stimuleras redan förekommande arter, och man kan därför anta att eventuella effekter på icke-målorganismer till stor del är övergående. Bevarande biologisk bekämpning är inte heller reglerad i lag.

Ingvar Sundh berättar om säkerhetsanalys och reglering av biologiska bekämpningsmedel.

Mikroorganism, insekt eller annat djur?

En annan faktor av betydelse för säkerhetsbedömningen är om den använda bekämpningsorganismen är en mikroorganism respektive en insekt eller annat djur. Det finns ganska stora likheter mellan mikroorganismerna och nyttodjuren med avseende på vilka slags sidoeffekter de skulle kunna ha i miljön, men när mikroorganismer tillsätts måste man dessutom lägga stor vikt på att undersöka om de skulle kunna orsaka sjukdom eller toxicitet hos människor.

Godkännande av växtskyddsmedel i Europa

Regelverken i Europa för godkännande av biologiska bekämpningsmedel skiljer sig åt beroende på typ av nyttoorganism. Mikroorganismer för biologisk bekämpning är kategoriserade utifrån det avsedda användningsområdet, som antingen växtskyddsmedel eller biocider (i princip de bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel), och kräver godkännande som sådana. Efter godkännande av den aktiva mikroorganismen på EU-nivå skall de formulerade bekämpningsmedlen godkännas nationellt. Detta görs numera istället för i enskilda länder i tre större klimatzoner, där Sverige ingår i den norra zonen. För insekterna och andra smådjur finns ingen gemensam europeisk lagstiftning, utan hanteringen av frågan skiljer sig åt mellan olika länder.

I Sverige är Kemikalieinspektionen huvudmyndighet för godkännanden av biologiska bekämpningsmedel, både de bestående av mikroorganismer och de med insekter och andra smådjur.


Kontaktinformation

mattias.jonsson@slu.se, 018 - 67 24 50