Data från utfodring
Lagården har extrem flexibilitet gällande utfodring av djuren både gällande gruppering av djuren, utfodringstider och antalet ingredienser. Fodret till krubborna och foderborden körs ut med ett automatiserat avancerat fodervagnssystem med möjlighet att fodra med upp till fem olika ensilage på samma gång. Ensilaget mixas med andra önskade ingredienser som kan bestå av olika kraftfoder, mineraler eller vätska. Det finns fodersilon för fyra olika kraftfoder till mixen och möjlighet att ha tre olika mineraler samtidigt samt en flytande foderingrediens. Det är även lätt att ställa in blandningstider för de olika ingredienserna och den totala blandning för att ha kontroll på den färdiga mixens konsistens. Den mista blandningen kan vara ca 65 kg var av den största blandningen inte får överstiga 320 kg och olika grupper av djur kan fodras med 25 minuter mellanrum dygnet runt. Allt detta registreras i forskningssyfte.
Foderintag av grovfodermix registreras med hjälp av 30 st foderkrubbor i varma stallet som väger fodret och registrerar var, när och hur mycket varje enskild ko äter. Denna data kan bearbetas på många sätt för att få fram olika information. Det är även möjligt att utfodra korna med två olika kraftfoder åt gången i separata kraftfoderstationer som styrs av transpondrar och mäter enskild kraftfoderkonsumtion.
Registrering och provtagning i mjölkgropen
Korna mjölkas på bestämda tider morgon och kväll i en SAC mjölkgrop som är en dubbelåtta i fiskben med fast exit. I samband med mjölkningen finns utrustning för att registrera mjölkmängd, kornas placering i mjölkgropen och mjölkarens mjölkningsrutiner så som tid för påsättning av maskinerna. Det finns även modern true test utrustning för att ta mjölkprover för vidare analys. Det finns även möjlighet att i samband med mjölkningen separera mjölk i två olika mjölktankar om man har behov av denna typ funktion.
Efter mjölkning passerar korna en våg där vikt registreras om så önskas. Vid behov finns även möjlighet att ta träckprover i samband med mjölkningen.
Alla mjölkkorna och en del av ungdjuren har NEDAP transponderhalsband där det registreras aktivitet, inaktivitet, ät- och idisslingstid som kan vara intressant vid forskning med även används för fertilitets- och hälsobevakning.
Anläggningen har även kontinuerligt etiskt tillstånd och lång erfarenhet att ta prover på vomvätska, urin, blod och blodserum i samband med forskning.
Det finns även fyra stycken fistulerade kor för forskning.
I lagården finns en Greenfeed som är utrustning för mätning av växthusgaser i kornas utandningsluft. Den mäter koldioxid- och metanproduktionen, samt syrekonsumtionen för korna när de äter kraftfoder. Det finns även en Greenfeed som kan palceras utomhus på betet.
Kalvarna och ungdjuren finns det stora möjligheter att göra studier på med olika registreringar varav de flesta dock behöver utföras manuellt.
Annan utrustning på anläggningen är en Bacticam där personalen med hjälp av teknik i mobilkameran kan själva på plats analysera bakterier från mjölkprover i syfte att bättre kunna behandla mastit eller bara forska på bakterie förekomst i mjölken.