Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Meredith Blackburn Forskningsingenjör vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt laboratorium
Audrey Campeau Postdoktor vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för markbiologi
E-post:audrey.campeau@slu.se
Postadress: SLU,Skogens ekologi och skötsel 901 83 Umeå
Besöksadress:
Skogsmarksgränd 17
, Uppsala
Arménio Cangela Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för tropiskt skogsbruk och markanvändning
E-post:armenio.cangela@slu.se
Aniceto Chaúque Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för tropiskt skogsbruk och markanvändning
E-post:aniceto.chauque@slu.se
Lars Dahlberg Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
E-post:lars.dahlberg@slu.se
Arbetsbeskrivning: Jag forskar tvärdisciplinärt inom skogsekologi, miljöpsykologi och medicin om samspelet mellan skogsmiljöer och människors hälsa och hur olika intressen i skogen kan samplaneras.
Arbetsbeskrivning: Jag forskar och undervisar om skogsbränslen från konventionellt skogsbruk. Det omfattat i dagsläget främst avverkningsrester i form av grenar och toppar, så kallad grot, och på sikt även stubbar och klena stammar. Inte minst grotskörden innebär att biomassaskörden ökar måttligt medan uttaget av näring ökar högst markant. Mitt specialområde är att söka svar på hur detta ökade näringsuttag påverkar skogsproduktionen på kort och lång sikt. Denna fråga kopplar till frågor om behovet av näringskompensation med till exempel vedaska och kväve samt till skogsbränslets kolbalans och därmed effekt på de växthusgaser i atmosfären som påverkar klimatet. Delar av min tid är jag knuten till det tvärvetenskapliga projektet Future Forests. Jag deltar också som expert i de certifieringsprocesser rörande biodrivmedel och biobränslen som pågår inom Europa (CEN/TC 383) och globalt (ISO/TC 248). Jag är också nationell ledare inom IEA Annex 43 Biomass Feedstocks for Energy Markets.
Jenny Ekman Kemist vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt laboratorium
E-post:jenny.ekman@slu.se
Margareta Elfving Försökstekniker vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt laboratorium
Arbetsbeskrivning: Forskare och lärare i skogsföryngring med särskild inriktning mot artificiell föryngring (markbehandling, plantering mm). I boreal skog fokus på målstyrd och kostnadseffektiv skogsföryngring. I tropisk regnskog (genom projekt på Borneo och i Brasilien) fokus på rehabilitering av degenererad naturskog och hållbara skogsskötselsystem. Information, uppdragsutbildning, kursutveckling.
Arbetsbeskrivning: Arbetet omfattar forskning, handledning av studenter på alla nivåer och post-doktorer, undervisning på jägmästarprogrammet, samt interna och externa akademiska uppdrag (till exempel ledamot i nämnder, opponent, och granskare av forskningsansökningar samt vetenskapliga artiklar). Forskningsarbetet bedrivs huvudsakligen i fält och interdisciplinärt i samarbeten med jägmästare, växtfysiologer och markforskare. Forskningsområdet omfattar samspelet mellan marken, mikroorganismerna, träden och andra växter i boreala skogsekosystem. Särskild tyngd ges markmikroorganismerna (inklusive mykorrhizasvamparna) deras artsammansättning och fysiologi, deras förråd av näringsämnen och vad naturliga såväl som experimentellt introducerade variationer av dessa egenskaper betyder för näringsomsättning och förluster.
Lars Högbom Universitetslektor, adjungerad vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
E-post:lars.hogbom@slu.se
Arbetsbeskrivning: Jag är forskare och lärare på institutionen för skogens ekologi och skötsel. Min forskning inriktar sig på att förbättra levnadsförhållandena för människor i tropikerna genom att öka kunskapen om hur vi kan använda träd för att förbättra (restaurera) områden som skadats av oförsiktighet eller andra orsaker. I Malaysia arbetar jag och mina kollegor med stöd av IKEA för att restaurera skadad regnskog. I Burkina Faso och Kenya undersöker jag hur träd kan förbättra marken och vattentillgången. Min undervisning handlar om skogsekologi, hydrologi och marklära för jägmästarstudenter.
Arbetsbeskrivning: Jag jobbar främst med övergripande ekonomiadministration. Några av mina ansvarsområden och arbetsuppgifter är:
Projektekonomi (kontraktshantering, kalkyler, uppföljningar och redovisningar)
Budget och bokslutsarbete (enhetsbudgetar, kalkyler, månadsavstämningar, kvartals- del- och helårsbokslut).
Beslutsstöd till Institutionsledning
Fakturahantering och attester, löpande bokföring
Samordning och stöd i administrativ verksamhet
Arnis Jurevics Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för skoglig bioenergi
E-post:arnis.jurevics@slu.se
Arbetsbeskrivning: Jag forskar om skogsbränslen från skogsbruk, grenar och toppar (grot) samt stubbar. Bioenergi är en förnybar energi källa som kan minska mängden växthusgaser i atmosfären som påverkar klimatet. Men uttag av biomassa kan påverka långsiktigt produktivitet. Därför måste man forska om detta för att kunna förstå vad är bäst för klimatet och samhället – att skörda biomassa eller inte.
Elin Jutebring Sterte Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för skogens biogeokemi
E-post:elin.jutebring.sterte@slu.se
Arbetsbeskrivning: As an ecologist, I build on basic ecological theory in investigating effects of natural and anthropogenic disturbances on terrestrial ecosystems. It has become increasingly acknowledged that individual species’ responses to environmental changes strongly depend on community context and on multi-trophic interactions. Single species experiments may provide little information on whole ecosystem functioning under environmental change. Therefore, in my research, I explicitly focus on community dynamics, both under natural conditions (e.g. succession) and as affected by human impacts. My research particularly regards linkages between plant communities and soil communities and the consequences of plant-soil interactions for ecosystem functioning.
Arbetsbeskrivning: Jag jobbar främst med forskarutbildningsadministration men även med fakturahantering i Palette. Några av mina ansvarsområden och arbetsuppgifter är:
Forskarutbildningsadministration (rapporteringar, registreringar, kursadministration), Rapportering av vetenskapliga publikationer, Ansvarig för Palette (upplägg av nya användare),Fakturahantering, Fakturering, Posthantering, Diarium (registrering av utgående och inkommande handlingar)
Anne Klosterhalfen Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Mark, vegetation, luft och interaktion
E-post:anne.klosterhalfen@slu.se
Nataliia Kozii Postdoktor vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för skogens biogeokemi
Lufunyo Lulandala Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för tropiskt skogsbruk och markanvändning
E-post:lufunyo.lulandala@slu.se
Arbetsbeskrivning: Jag forskar och undervisar inom ämnet skogsskötsel. Undervisningen sker inom kurser i skogsskötsel på alla nivåer inom jägmästarutbildningen, genom handledning av kandidat- och examensarbeten, samt genom handledning av doktorander inom forskarutbildningen.
Min forskning ligger inom delämnet skogsproduktion, där jag sedan början av 1980-talet har studerat blädning och blädningsbruk (hyggesfritt skogsbruk). Jag studerar även mer traditionella skogsproduktionsfrågor och då framförallt hur träds tillväxt påverkas av att de måste anpassa sig till den mekaniska belastning som de utsätts för när vind och snö får dem att svaja. Delar av min tid är jag knuten till det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Future Forests.
Arbetsbeskrivning: Jag arbetar som huvudlärare i Markvetenskap, f f a inom grundutbildningen (jägmästarprogrammet). Min kompetensprofil karaktäriseras framför allt av bredd inom allmän markvetenskap, inkl tillämpad skoglig marklära med inriktning mot såväl skogsproduktion som miljökonsekvenser. Jag bedriver också viss forskning, bl a inriktad mot effekter av skogsbruksåtgärder på mark och vatten.
Arbetsbeskrivning: Jag är tekniker och laborant vid institutionen för skogens ekologi och skötsel i Umeå, jag delar även min tid på trädgårdsanläggningen. Jag började som tekniker på genetik och växtfysiologi på SLU och UPSC. Proverna jag hanterar kommer uteslutande från skogen i form av bäckvatten och skogsförna men även från jordbruket. Mina arbetsuppgifter inkluderar även skötsel av anlagda försöksväxter och odlingsanläggningen. I växthuset och laboratoriet sköter jag och hanterar torkning, vägning, klimatkammaren, samt förbereder vattenprover för analys. De analyser som jag kör på labbet är spektrofotometri, GC, pH titrator, TOC, samt jonkromatografi. Data behandlas också innan leverans till kunderna.
Eduardo Martínez García Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Mark, vegetation, luft och interaktion
E-post:eduardo.martinez@slu.se
Ross Mcmurtrie Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för ekofysiologi
E-post:ross.mcmurtrie@slu.se
Arbetsbeskrivning: Jag forskar och undervisar inom skogsskötsel och skogsproduktion med inriktning mot ved- och virkesegenskaper. Jag är studierektor på institutionen och biträdande prefekt.
Evelina Oskarsson Institutionsadministratör vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
Arbetsbeskrivning: Jag jobbar främst med ekonomi- och grundutbildningsadministration men även med lokaladministration. Några av mina ansvarsområden och arbetsuppgifter är: Projektadministration (kontraktshantering, kalkyler, uppföljningar, redovisningar ), Budget- och bokslutsarbete (enhetsbudgetar, budget grundutbildning, kalkyler, månadsavstämningar), Grundutbildningsadministration (rapporteringar, registreringar, kursadministration), Lokaladministration (hyresberäkningar, kontor/arbetsplatser för anställda, logistik, inköp), Fakturahantering, fakturering, löpande bokföring
Arbetsbeskrivning: I work as a Professor in Forest Biometrics and my particular interest is in quantitative ecology. I am a theoretical forest scientist and my research areas include woodland structure analysis and modelling, spatio-temporal dynamics of plant point patterns, individual-based modelling with a focus on plant interactions, plant growth analysis, methods of quantifying and monitoring biodiversity and the analysis of human behaviour of selecting trees. Much of my research is computer-based using simulation experiments and my research is strongly interdisciplinary and international.For more information please visit my personal website
www.pommerening.org
Arbetsbeskrivning: Jag jobbar främst med personaladministration. Några av mina ansvarsområden och arbetsuppgifter är:
Nyanställningsärenden,
Förlängning av tidsbegränsade anställningar,
Granska reseräkningar,
Övriga frågor om din anställning,
Katalogansvarig,
Ansvarig för vår informations TV och
Informationstavla
Anusha Sathyanadh Extern resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Mark, vegetation, luft och interaktion
E-post:anusha.sathyanadh@slu.se
Johnny Schimmel Forskare FLK vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
Arbetsbeskrivning: Jag forskar och undervisar om biogeokemiska processer i mark och vatten. Forskningen fokuserar på miljögiftet kvicksilver och innefattar såväl en fördjupad förståelse av grundläggande processer som styr omvandling och bioupptag av kvicksilver som mer direkta effekter av markanvändning som olika skogsbruksåtgärder och restaurering av våtmarker. Studier bedrivs i kontrollerad laboratoriemiljö och i fält och omfattar såväl skogsmark, våtmarker och sjöar som miljöer kraftigt förorenade av lokala industrier. Ett mål är att lägga en vetenskaplig grund för rekommenderade skogsbruksåtgärder som minimerar negativa effekter av kvicksilver i akvatiska ekosystem.
Maja Sundqvist Extern_resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Växt-mark återkopplingar
Extern_resurs vid
Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Ekohydrologi
E-post:maja.sundqvist@slu.se
Arbetsbeskrivning: I work as a Professor of Soil and Plant Ecology, and his research explores the links between aboveground and belowground communities and their consequences for ecosystem functioning. Much of his research is field based, and includes work in Swedish boreal forest and subarctic tundra, and forests in New Zealand, Australia and elsewhere. Current projects focus on ecosystem impacts of invasive biota; consequences of wildfire; ecological changes across successional, retrogressive and elevational gradients; aspects of island ecology; and the ecological role of forest understory vegetation.
Arbetsbeskrivning: Jag forskar och undervisar om vattnet i skogen. Jag jobbar dels med grundforskning kring biogeokemiska interaktioner mellan mark och vatten samt modellering av klimatförändringens påverkan på vattenkvaliten. Men även med tillämpad forskning kring att utveckla ny teknik för att uppnå de Svenska miljömålen. Grundtänket är att identifiera de mest känsliga områden i landskapet så att dessa områden kan få ett bättre skydd. Utifrån den nya nationella höjdmodellen (NNH) modellerar jag hur vattnet rinner i landskapet och kan på så sätt generera högupplösta kartor över grundvattenutströmningsområden. Dessa områden är extra känsliga för körskador och är extra skyddsvärda då de är viktiga biogeokemiska och ekologiska "hotspots" i landskapet. Genom att identifiera dessa mer skyddsvärda områden på kartor kan de ges ett bättre skydd. Jag är knuten till det tvärvetenskapliga projektet Future Forests och kordinerar Formas starka forskarmiljö ForWater.