Tillväxtparken - miljöuppföljning

Senast ändrad: 06 april 2021

Vattenprovtagning

Fönsterfällor

   

När vi förändrar markens processer t.ex. genom minskad eller ökad näringstillgång kan det leda till förändrat läckage från marken och därmed förändrad vatten-kvalitet. En minskning av näringstillgången kan t.ex. ske vid GROT-uttag eller ökat näringsupptag genom plantering av snabbväxande trädslag. En ökning av näringstillgången sker vid t.ex. tillförsel av näringsämnen (gödsling) för att öka trädens tillväxt.

Asa försöks- och tillväxtpark har ett omfattande kontrollprogram avseende vattenkvalitet. Vattenprovtagning sker varje månad i samtliga bäckar (15 st) som är vattenförande under större delen av året. Vattenproven analyseras med ett omfattande vattenkemiskt program. För att med stor noggrannhet kunna beräkna läckage från marken i form av vattentransport görs även en kontinuerlig registrering av vattenföringen i varje bäck.

Registrering och beräkning av vattenflödet görs genom att ett hydrologiskt överfall har byggts vid respektive provtagningsplats. Genom att mäta vattenhöjden i ett definierat överfall kan flödet beräknas. Vattenhöjden mäts kontinuerligt med en tryckgivare med en noggrannhet av några mm.

Resultaten anger halter och transporter (förluster) av kemiska ämnen (t.ex. närings-ämnen) samt hur dessa varierar under året.

Om man gödslar skogen påverkar man trädens tillväxt, vitalitet och försvarsystem. Vilken påverkan detta har på skogliga insekternas ekologi vet vi inte. I samarbete med Institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå testar vi om gödsling leder till mer skador.

Vid gödsling satsar träden på att växa och tenderar att inte utveckla försvarmekanismer i samma grad. Dessutom har gödslade träd barr med större näringsinnehåll vilket kan leda till att parasiter i högre utsträckning föredrar gödslande träd framför ogödslade. Det kan leda till större antal skalbaggar i gödslade bestånd vilket i sin tur kan ge större skador. Om antalet barr-parasiter ökar finns det också förutsättningar för andra insekter, ofta steklar, som lever på barr-parasiterna. Hur samspelet ser ut och vilka fluktuationer som kan förekomma hoppas vi få svar på i ett av forskningsprojekten som berör uppföljningen av miljöeffekter på Asa tillväxtpark. I mitten av maj 2013 installerades 66 fönsterfällor i 22 olika bestånd i både gödslade och ogödslade granungskogar. Fönsterfällorna, som främst fångar flygande insekter, tömdes i mitten av oktober. För att undersöka förekomsten av steklar i bestånden ställdes även fällor i form av plastskålar med vatten vid 3 tillfällen á 3 dagar under sommaren. Vid varje tillfälle klipptes dessutom grangrenar för att undersöka skador på barr och grenar.

Insekterna från skålarna och fönsterfällorna samt skador på grenarna kommer att identifieras under vintern 2013/2014. De första resultaten kommer till våren 2014.

 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation