Besöksmålet Siljansfors

Senast ändrad: 31 maj 2016

Siljansfors har en fanktastisk och varierad natur och är väl tillgänglig med sin närhet till Mora. Förutom försöksparken som präglat Siljansfors under snart 90 år finns en hel värld av kulturhistoria och att upptäcka.

Åren 1738-1876 var Siljansfors stortid. Järnbruket var Moras första och största industrietablering och som mest var det lika mycket folk i Siljansfors som i centrala Mora. Det krävde även kommunens största jordbruk att försörja alla dessa arbetare. Idag finns ruinerna efter bruket kvar med den mäktiga masugnen som största pjäs. Att gå Järnbruksstigen kan rekommenderas.

År 1971 invigdes Siljansfors Skogsmuseum. Här finns dels en stor friluftsutställning samt två utställningshallar. Skogsmuseet är ett levande testement om skogsarbetets och skogsarbetarens utveckling under 100 år och är väl värt ett besök. Museet har öppet dagligen under sommaren.

Siljansfors erbjuder den naturintresserade flera stigar att gå. Dels med tema, dels med informationstavlor, dels med tipsfrågor. Varför inte följer stigarna till två av våra utsiktsplatser med milsvidda vyer, Leksberget och Harkonberget.

Arboretumet ligger nära skogsmuseet och är ett besöksmål för den som vill uppleva mängder med nya och bekanta trädslag på ett och samma ställe. Följ den markerade stigen genom arboretumet och läs informationstavlor som beskriver de olika arterna.


Kontaktinformation

Christer Karlsson Försöksledare, SLU, Enheten för skoglig fältforskning, Siljansfors försökspark, christer.karlsson@slu.se 0250-134 84, SLU-ankn. 4725, 070-304 57 84