Samhällsbaserad permakultur för hållbarhet, hälsa, jämlikhet och kultur: Ett modellsystem i norra Sverige

Vårt beroende av den globala livsmedelskedjan för försörjning kan leda till allvarlig livsmedelsbrist om den skulle gå sönder på grund av ett antal orsaker (t.ex. pandemier, naturkatastrofer, konflikter, etc.). Detta gäller särskilt för regioner som inte producerar tillräckligt med mat i lokal skala. För att ta itu med detta hot mot livsmedelsförsörjningen måste vi prioritera lokal livsmedelsproduktion till den punkt där regionala samhällen kan vara mer eller mindre självförsörjande om det skulle bli några störningar i mattransportsystemet.
Detta blir viktigare för regioner som är isolerade från stora livsmedelsförsörjningsnav. Västerbotten, i norra Sverige, är en sådan region på grund av det stora avståndet från alla större livsmedelsförsörjningscentrum, i kombination med ett utmanande klimat där den lokala livsmedelsproduktionen är begränsad. För att komma till rätta med denna fråga är ett annat sätt att tänka på hur vi odlar vår mat nödvändigt. Fokus för detta projekt är att implementera ett samhällsbaserat (community-based) tillvägagångssätt för lokal livsmedelsproduktion efter ett tillvägagångssätt för hela systemdesign, även känd som permakultur. En sådan strategi syftar till att arbeta med egenskaperna hos ekosystemet för effektiv odling av mat för människor och djur, samtidigt som den skapar ett levande, dynamiskt ekosystem med biologisk mångfald. Den samhällsbaserade aspekten innebär att medlemmar av lokalsamhället går samman som förvaltare av ekosystemet, vilket i slutändan resulterar i lokal matproduktion för hela samhället och mycket mer.
Projektets genomförande
Detta projekt består av två faser. Den första fasen är att utveckla ett modellsystem där vi arbetar för att omvandla Rundvik (Nordmaling, Västerbotten), till en övergångsgemenskap (se transitioninitiative.org) med fokus på samhällsbaserad permakultur (CBP). Fokus ligger på fyra faktorer: lokal matproduktion, samhällsbyggande, ekosystemfunktion och mångfald samt hållbarhet. Lärdomar från projektet kan tillämpas på andra samhällen i norra Sverige som är intresserade av att utveckla dessa lokala processer.
Det första steget är att genomföra en genomförbarhetsanalys. Denna analys kommer genomföras under hösten i form av enkät som skickas till samtliga vuxna i Rundvik (ca 650 personer) för att undersöka nivåer av intresse, stöd och vilja att engagera sig, samt för att identifiera nyckelfaktorer för att starta detta projekt. Detta sker i samarbete med Nordmalings kommun. Även kommunal mark inom Rundvik kommer interveneras för projektets ändamål. Om det finns tillräckligt med intresse kombinerat med tillräckliga markresurser för att tillgodose intressenivån inklusive en buffert för nykomlingar, kommer detta projekt gå vidare med större ansökan.
Mer information om permakultur se YouTube-video: Agroforestry in Europe
Förstudien finansieras av programmet SLU Urban Futures
En intervju med Anita om projektet (på engelska)
Vilka är vi?
Anita Norman, PhD, Forskare, SLU Umeå
Anita är projektledare för detta projekt och är själv bosatt i Rundvik. Hon kommer ursprungligen från Kanada, men trivs bra i sin pappas hemland Sverige. Hennes forskning är generellt inriktad på genomik relaterad till vilda arter inklusive virus (t.ex. sorkfeber) och eDNA (miljö-DNA). Utöver detta har Anita ett stort intresse för livsmedelssäkerhet, hållbarhet och sociala aspekter som samhällsbyggande.
Elias Andersson, PhD, Forskare, SLU Umeå
Elias är en glad anhängare av projektidén och bor i Umeå. Han kommer ursprungligen från södra Sverige men har bott i norra Sverige i mer än 10 år. Hans forskning rörde olika sociala aspekter av skogsbruk, jordbruk och naturresursförvaltning. Utöver detta är Elias intresserad av att utforska nya och mer hållbara sätt att leva genom olika samhällsbaserade och innovativa initiativ.
Conny Nordendahl, Näringslivsutvecklare, Nordmalings Kommun
Detta är ett högaktuellt projekt ur många synvinklar. Inte minst för att vi med stor tydlighet under pandemin märkt vilken undermålig beredskap samhället har under kristider där vi är beroende av långväga transporter, inte minst för mat. Det har också stor betydelse för hållbara samhällen och det känns extra roligt att Rundvik får möjlighet att gå i bräschen. Nordmalings kommun stöder initiativet med entusiasm.
Gunnar Andersson, Entreprenör, Rocton AB
Som uppvuxen i Rundvik och som en lokal entreprenör är min vision att hjälpa till att göra Rundvik till en bra plats att bo på. Efter uppkomsten av Covid-19-pandemin har jag blivit oroad över livsmedelssäkerhet och transportsystemets eventuella kollaps och känner därför att lokalisering av livsmedelsproduktion är mycket viktigt. Dessutom måste vi bli mer hållbara för att undvika klimatkatastrofer. Det är av dessa skäl som jag är involverad i detta projekt. Jag vill gärna se att vi i Rundvik alltid har tillgång till färsk frukt och grönsaker.