Kontaktinformation
Institutionen för skoglig resurshushållning, Avdelningen för skoglig fjärranalys
Institutionen för skoglig resurshushållning, Avdelningen för skoglig fjärranalys
Projektets mål är att utveckla ett gränsöverskridande ekosystem för rymdinnovation i Aurora-regionen, främja samarbete, stärka rymdrelaterade organisationer och stödja hållbar tillväxt för att möta nuvarande och framtida samhällsutmaningar.
Vårt projektkonsortium, bestående av universitet och forskningsinstitut, fokuserar på att utveckla ekosystemet för rymdinnovation och stärka rymdsektorn i Interreg Aurora-regionen. Genom att stödja och vägleda ekosystemets form och funktion kommer det att bli mer effektivt när det gäller att driva kommersiella och hållbara processer, som behövs för att hantera samhällsfrågor i regionen både idag och i framtiden. Tillsammans med relevanta aktörer och intressenter från hela Interreg Aurora-regionen (Aurora och Sápmi) kommer projektet att underlätta den nuvarande och framtida utvecklingen och funktionaliteten av ett gränsöverskridande innovationssystem för ökad samverkan och nya affärsmöjligheter.
Tidigare projekt inom Botnia-Atlantica och Nord Interreg-regionerna identifierade ett tydligt behov av att stödja rymdutbildning och karriärrörlighet både på högre utbildningsnivå för SME/start-up-utveckling, men även på samhällsnivå, så att en bredare förståelse och allmänhetens stöd kan uppnås. Utbildningsmässigt arbetar projektet med allt från gymnasienivå upp till universitetsnivå. Delning av viktig infrastruktur för tillverkning/testning i rymden, forskningsinfrastrukturer och miljötestplatser kommer att samordnas för att gynna rymdinnovationssystemet och den ekonomiska tillväxten, samt genomförandet av en mängd mobilitets- och utbytesaktiviteter mellan universitet, forskningsinstitut, stora industrier och SMEs.
Genom att kartlägga/modellera regionens rymdinnovationssystem och sedan stödja dess komponenter, kommer projektet att skapa starkare och mer fokuserade kommunikations- och nätverksvägar för att bygga ett mer sammanhängande ekosystem för rymdekonomi över hela Aurora-regionen. Vi kommer att aktivt hantera innovationssystemet för att organisera det och sprida dess existens globalt, vilket kommer att gynna regionens tillväxt av rymdföretag. Projektet kommer att lyfta fram gränsöverskridande strukturella hinder och/eller existerande gemensamma drag i rymdinnovationssystemet. Denna nya transparens i det gränsöverskridande rymdekosystemet kommer att klargöra var det finns grönt och rött ljus för rymdaktiviteter och ge underlag för rekommendationer.
Projektet kommer att förbättra det kommersiella rymdekosystemet i regionen och implementera en rymdstödjande akademi-industri-komponent för utbildning, mobilitet och utbyte, för att driva innovation och forskningsnätverksaktiviteter. Interreg Aurora-områdets nätverkade rymdsektor kommer tillsammans att presentera en ny storlek för internationella aktörer, med ambitionen att vara Nordens "Silicon Valley" för rymd. Vi kommer att ha ett bättre definierat, bättre fungerande rymdekosystem för företag i FIN/SWE/NOR:s norra utsträckning med aktiviteter som förbättrar konkurrenskraften för SMEs inom regionens rymdsektorer, både uppströms och nedströms.
SLU är en betydande användare av rymdbaserade data i Aurora-regionen och bedriver forskning och applikationer med fokus på skogs- och livsvetenskapssektorerna. Med starka band till myndigheter som Skogsstyrelsen och nära samarbete med skogsintressenter kompletterar SLU sin expertis inom skogsanalys med satellitbaserade insikter som är skräddarsydda för industripartners och NGO:er. Dessutom utbildar SLU studenter i utvecklingen och användningen av rymdbaserade produkter, vilket främjar kunskapsutbyte och samarbete kring rymdrelaterade framsteg i hela Norden.