Vill du också skriva ditt examensarbete hos oss?
Här kan du läsa mer och se listan över tillgängliga projekt - och så klart kan du också komma med egna idéer.
Nyfiken på vad några av våra studenter gör sina examensarbeten om? Kika här.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Finns det ett samband mellan vilka vilda djur som rör sig i människors trädgårdar beroende på om det finns katter i närheten? Det har masterstudenten Kajsa Johansson undersökt. På bilderna hon analyserade i sitt examensarbete fanns en tydlig koppling mellan katter och stadsmiljö. Hon såg också att skator fanns i trädgårdar med få besök av katter medan sångfåglar fanns i trädgårdar med fler besök av katter.
Mitt namn är Kajsa och jag är jägmästarstudent här i Umeå. Anledningen till att jag började studera till jägmästare är att jag alltid har varit intresserad av djur och natur och tänkte att varför inte läsa en utbildning som ger mig möjlighet att kombinera de två.
Under mastersnivå har jag valt att rikta in mig på vilt, fisk och miljö och har varit väldigt nöjd med mitt val. På institutionen för vilt, fisk och miljö har jag haft möjligheten att skriva dubbla mastersarbeten, ett inom skogsvetenskap och ett inom biologi.
I mitt arbete har jag tittat på om tamkatten har någon påverkan på vilt, och om det har någon koppling till urbanisering.
Jag gjorde arbetet inom ett projekt som heter Träffa dina vilda grannar. Det är ett medborgarforskningsprojekt som har använt sig av viltkameror för att ta reda på vilka vilda djur som finns i Umeå kommun. Utifrån den datan har jag försökt svara på två frågor:
Jag kunde se att skator besökte trädgårdar med få besök av katter oftare än trädgårdar med fler kattbesök, medan sångfåglar visade ett omvänt mönster.
Mitt resultat visade att katter har en positivt samband med urbanisering vilket gör att jag inte kunde svara på min andra frågeställning om tamkattens effekt på vilda djur beroende på var i samhället det är (stad eller landsbygd).
Jag valde att skriva om tamkatters påverkan på vilt eftersom frågan om hur mycket påverkan tamkatten faktiskt har på vilda djur har blivit en väldigt stor global fråga. Många studier inom ämnet har gjorts runt om i världen, men väldigt få i Sverige. Eftersom det knappt fanns några tidigare studier så tyckte jag att det skulle vara intressant och se ifall de resultat jag fick skulle vara samma andra inom ämnet, vilket de inte var.
Jag är väldigt glad att jag har valt att vara student på SLU och är så nöjd med att jag har valt att läsa min master på vilt, fisk och miljö. Jag har haft en oroligt bra handledare under arbetets gång som har varit ett stort stöd och lätt att bolla idéer med!
Här kan du läsa mer och se listan över tillgängliga projekt - och så klart kan du också komma med egna idéer.
Nyfiken på vad några av våra studenter gör sina examensarbeten om? Kika här.
Prefekt: Göran Ericsson 090-786 8508
Stf prefekt: Frauke Ecke 090-786 8642
Kommunikatör: Susanna Bergström 090-786 82 99
Postadress: Institutionen för vilt fisk och miljö, SLU, 901 83 Umeå
Besöksadress: Skogsmarksgränd, 907 36 Umeå
Fakturaadress: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 Uppsala
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen