Silvrig höstanemon 'Föräldrahemmet'

Senast ändrad: 08 januari 2024
Blommande plantor av silvrig höstanemon 'Föräldrahemmet'. Färgfoto.

Småland 1930-talet

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet'

 

Beskrivning: Tålig, vacker höstanemon som är härdigare än många höstanemonhybrider. Sorten blommar länge med ljust rosalila blommor i luftiga klasar. Blommor upp till 7 cm i diameter.

Höjd: 120-130 cm

Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av augusti. Blomningen har fortsatt in i oktober.

Blomfärg: Ljust rosalila. Blomställningarna sitter i toppen av mörkt rödbruna stjälkar.

Historia: Axel och Svea var ett av paren som byggde egnahemshus åt sin familj i Norra Ängby i Stockholm. Huset stod klart i mitten av 30-talet och då blev det dags att börja tänka på plantering av den sluttande och ganska steniga tomten. Sommaren 1937 for familjen på besök till Axels föräldrahem i Tjureda församling utanför Rottne i Småland, som man brukade göra varje år. Föräldrahemmet var ett lantbruk med mycket skog och på somrarna hjälpte Axel, Svea och deras barn till att ta in skörden. Just det här året fick familjen med sig delningar av tre olika höstflox och den silvriga höstanemonen. Axel och Sveas dotter Inga-Britt minns att när de skulle åka hem med tåget var farmor Ida noga med att växterna skulle viras om ordentligt med tidningspapper så att de inte knäcktes eller torkade ut under resan. I Norra Ängby planterades höstanemonen och floxen i en rabatt vid bostadshuset och fanns där under Inga-Britts uppväxt. Många år senare tog Inga-Britt med sig plantor av höstanemonen när hon fått en egen trädgård i Roslagen. Där blommar den varje höst och påminner om inte bara ett utan två föräldrahem: Axels föräldrahem utanför Rottne och Inga-Britts föräldrahem i Norra Ängby.  

Insamlad i: Roslagen, Uppland

Odlingsanvisning: Silvrig höstanemon trivs i fuktig, näringsrik och humusrik jord. Höstanemonen sprider sig med rotskott.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2019. 


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19