'Strömsro'

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild av tre rosablommande rosor av bourbonrosen 'Strömsro'. Färgfoto.

Östergötland 1920-talet

En unik gammaldags buskros, sannolikt med utländskt ursprung, vars originalnamn inte gått att finna. Återintroducerad och namngiven med ett nyskapat namn av Pom 2018. Sorten är namngiven efter genbanksaccessionens fyndplats. 'Strömsro' påträffades under Poms inventering på 9 växtplatser: på en växtplats i Skåne, på tre i Småland, på två i Östergötland, på en i Uppland och på två växtplatser i Gästrikland. 

Skåne: Vallåkra i Helsingborgs stad. Småland: Hjärtanäs i Alvesta kommun. Söderåkra i Torsås kommun och Skogsliden i Kalmar kommun. Östergötland: Kisa i Kinda kommun och Vikingstad i Linköpings kommun. Uppland: Marma by i Älvkarleby kommun. Gästrikland: Gävle i Gävle kommun och Järbo i Sandvikens kommun.

Historia: Känd i svensk kultur sedan åtminstone slutet av 1920-talet, möjligen sedan 1890-talet. Insamlad till Nationella genbanken från en trädgård i Kisa i Kinda kommun, Östergötland. Fastigheten uppfördes av postmästare Gustaf Erik Ström år 1901 och har sedan dess kallats Strömsro. Huset innehöll Kisas postkontor fram till 1920-talet och postmästarens privatbostad. Den nuvarande ägarens familj köpte fastigheten 1936. Rosen 'Strömsro' växte då i trädgården. Idag växer 'Strömsro' i ett stort bestånd på innertomten. Rosen planterades således någon gång mellan 1901 och cirka 1930. Fastigheten är idag kulturskyddad. 

Beskrivning: 'Strömsro' är en enastående vacker sort som är lätt att identifiera på flera egenskaper, främst bladverket och blommorna. I sortimentet av gammaldags buskrosor sticker den ut genom sin tidiga blomning, som infaller 7-10 dagar före andra tidigblommande sorter, t. ex. 'Alba Maxima'. 

Växtsättet är dekorativt och öppet med styva huvudgrenar och sidogrenar. Bladen är karaktäristiskt blåaktigt mörkgröna och matta till svagt glänsande med något nedsänkta bladnerver. Blommorna är 8-10 cm i diameter, tätt fyllda med ofta fler än 100 kronblad. 

Blomfärgen varierar beroende på temperaturen, från nästan kallt ljust rosa till varmt, lysande och neonaktigt rosa. Doften är medelstark, svagt kryddig och svagt fruktig. Förhållandevis frisk. 

Höjd 1,8-2,5 meter.

Odlingsanvisning: Sol-halvskugga. Zon 4-5.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79