'Selma Dahlberg'

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild av remontantrosen 'Selma Dahlberg'. I mitten av fotot syns den rosa rosen. Färgfoto.

Uppland 1890-talet

Rosa (Remontant-Gruppen) 'Selma Dahlberg'

Historia: Är med största sannolikhet en äldre redan namngiven sort med utländskt ursprung. Det har inte varit möjligt för Pom att finna dess ursprungliga namn. Känd i svensk kultur sedan slutet av 1890-talet. Insamlad till Nationella genbanken från Rimbo, Norrtälje kommun. Sorten har även påträffats på två växtplatser i Halland, på fyra växtplatser på Öland och på en växtplats i Dalarna. 

Om Selma Dahlberg som fått ge namn åt rosen berättar dotterdottern Desirée: "Min mormor Selma hade 4 döttrar – Alida, Elin, Olga och Betty - i sitt första äktenskap. Av dessa fick hon en födelsedagsros i slutet av 1890-talet. Selma blev änka och gifte om sigmed Håkan Dahlberg, min morfar. Det är Selma och Håkan på det bifogade fotot från1920-talet. De fick barnen Lily, min mamma, och min morbror Karl. Mamma föddes 1898.

Paret saknade fast bostad och flyttade därför runt till många olika ställen. Rosen var alltid med! Redan som ung mindes mormor att det för varje flytt var viktigt att ta med rosen. 

Min mor Lilly gifte sig 1923 med Karl Johansson, bördig från Finsjö i Småland. Dom bosatte sig på Erlandsholm väster om Rimbo. När Selma blev änka igen flyttade hon hem till Lily och hennes man, med rosen förstås. 1930 flyttade familjen några kilometer söderut, till nybyggda Tallmo, som min far uppfört. Med var också mormor och rosen. Mormor Selma dog 1936 så jag har aldrig träffat henne. När mor Lilly dog 1973 fick jag och min man Lars äran att flytta hit och fortsätta ta hand om Tallmo och Mormors ros!"

Beskrivning: För att vara en sort i Remontant-Gruppen är 'Selma Dahlberg' en i flera avseenden enastående sort. Det gäller främst den långa livslängden och att den växer så bra på egna rötter. Blommorna är mycket stora, vackert formade och har en stark, säregen doft. 

Växtsättet är ofta tämligen öppet med upprätta till bågböjda grenar. Under goda odlingsbetingelser blir den ibland över 2 meter hög, med sämre betingelser inte ens meterhög. Långa årsskott kan med fördel böjas ned och fästas i marken - i ett mer eller mindre horisontellt läge - vilket framkallar en rikligare blomning jämfört med när grenverket växer mer eller mindre upprätt. Bladverket är grönt till olivaktigt grönt och matt. 

Blommorna är 9-12 cm i diameter, ibland något större och tätt fyllda. Blomfärgen antar ofta skiftande rosa nyanser beroende på temperaturen, från varmt rosa ver mörkt rosa till mörkt karminrosa. Doft stark, halvt utslagen med hög halt av syra, sockerdricka, päron och vanilj; utslagen med inslag av klöver, gräs, smultron och puder. Blomningen är för gruppen tämligen riklig, från omkring midsommar till andra halvan av juli, och den remonterar bra med ett vackrare och rikare flor på eftersommaren. Drabbas i regel endast av lätta svampangrepp, men kan ibland angripas kraftigt av svartfläcksjuka.

Höjd 1,2-2 meter

Odlingsanvisning: Sol-halvskugga. Zon 4 (5).


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79