Grönmynta 'Fägre'

Senast ändrad: 02 maj 2023
Blommande plantor av grönmyntan 'Fägre'. Färgfoto.

Västergötland 1930-talet

Mentha spicata 'Fägre'

Beskrivning: Vital och rikligt blommande grönmynta med angenämnt aromatiska blad och upprätt växtsätt. Blommar från början av juli i Skåne med tvåkönade blommor samlade i toppställda ax som är påfallande spetsiga. Kronbladen är ljust rosa med fin djupare rosa teckning inuti. Är steril och bildar inga frön men sprider sig snabbt med underjordiska rotskott. Är välbesökt av nektarsamlande insekter som fjärilar, blomflugor och honungsbin när den blommar.  

Höjd: Ca 70 cm.

Blomning: Blommar från början av juli i Skåne. 

Historia: Berits svärmor föddes 1910 i Fägre församling i Töreboda kommun i Västergötland och hade myntan med sig från sitt föräldrahem när hon gifte sig 1931. Hon hade växt upp i en växtintresserad familj och myntan hörde tillsammans med munkrenfana till "körkeblömmerna", de växter som i hennes ungdom togs med till kyrkan för att läggas i psalmboken. "Prästens predikan var lång och sällan alltför spännande, så när man höll på att nicka till gnuggade man de aromatiska bladen och förde handen till näsan", berättar Berit. Berit har i sin tur ärvt myntan som de kallat "spjutmynta". Vid det gamla gårdsmejeriet i Ekeskog fick myntan pryda rabatten vid husgaveln tillsammans med munkrenfanan. På gården fanns även 16 olika sorters fruktträd vars skörd såldes vid den gamla lanthandeln i Ekeskog. Lanthandeln finns bevarad av Västergötlands Museum vid friluftsmuseet Fornbyn i Skara.

Användning: För den bästa smaken skördas grönmyntans blad innan den hunnit gå i blom och stjälkarna är 20-30 cm långa. En väletablerad planta kan efter ett par år klippas ner till hälften flera gånger för att ge flera skördar. Mynta har historiskt använts både som läkeväxt, antiafrodisika och foderväxt. I hushållet har den använts som krydda, konserveringsmedel och mot ohyra, speciellt mot mal. Idag används ofta grönmynta som smaksättare till såser, desserter, drinkar och sallader. 'Fägre' pryder sin plats i trädgården även om man låter den gå i blom och passar utmärkt i bi- och fjärilsrabatten.

Odlingsanvisning: Grönmynta är anspråkslös men trivs bäst på humusrik jord i vindskyddat läge. Sprider sig snabbt. Att plantera i en nedgrävd rejäl hink eller kruka med hål i botten kan vara en god idé för att hindra rötternas utlöpare. Mynta planterad i en kruka eller container bör omplanteras och rotbeskäras årligen efter blomning för att undvika rotsnurr. Klipp ner strax ovan marknivå höst eller vår. Mynta på friland behöver sällan gödslas men mår bra av kompost. 

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2020.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79