Databeskrivning

IKEU – Integrerad kalkningseffektuppföljning

Senast ändrad: 18 juni 2024

Data från Integrerad kalkningseffektuppföljning (IKEU) inkluderar biologi och vattenkemi från sammanlagt över 140 sjöar och vattendrag som är eller har varit försurade, kalkats, eller fungerar som referenser.

IKEU är Havs- och vattenmyndighetens program för nationell uppföljning av effekter av kalkning i sjöar och vattendrag. I programmet ingår övervakning av långsiktiga effekter av kalkning på ekosystemen i sjöar- och vattendrag. Eftersom utsläppen av försurande ämnen minskat kalkas inte längre sjöar och vattendrag lika mycket som tidigare. Därför följer programmet numera effekten av att minska och avsluta kalkning för att undersöka om förändringarna skadar de organismer man ville skydda med kalkningen. 

Programmet startade 1989 och inkluderar provtagning på fisk, djurplankton, bottenfauna, växtplankton, och vattenkemi. Metaller i fisk, främst kvicksilver i abborre, analyseras i en del av IKEU:s sjöar.

Sammanlagt 74 sjöar och fler än 70 vattendrag ingår eller har ingått i IKEU:s provtagningsprogram. Såväl kalkade som icke-kalkade sjöar och vattendrag undersöks, och även sura referenser och neutrala referenser. Dessutom studeras effekterna i vatten där kalkningen avslutats. Data finns också från avslutade mätprogrammen överkalkningssjöar, extensivvattendrag och extensivsjöar. 

För de vatten som ingår i IKEU finns bakgrundsinformation som storlek, djup (sjöar) och tillrinningsområdets storlek på IKEU:s webbsidor. Information om kalkning finns i Nationella kalkdatabasen. Även temperatur och vattenstånd (pegelmätningar) har mätts i en del av IKEU:s sjöar och vattendrag.

Ladda ned data

  • Data från IKEU tillgängligörs via flera olika databaser och laddas enklast ned via länkar på IKEU:s webbplats.
  • På IKEU:s webbplats finns även bakgrundsinformation om ingående sjöar och vattendrag.
  • Fiskdata kan ladda ned från SLU Aquas databaser NORS (sjöar) och SERS (vattendrag)
  • Bottenfauna, växtplankton, djurplankton och vattenkemi tillgängliggörs genom Miljödata MVM.
  • Data om metaller finns tillgängliga via Sveriges geologiska undersökning (SGU), som är datavärd för miljögifter.
  • Temperatur och vattenstånd (pegelmätningar) är tillgängliga på begäran.
  • Information om kalkning finns i Nationella kalkdatabasen.