SLU-nyhet

Biprodukter till kor ökar nettoproduktionen av mat

Publicerad: 23 november 2018

Genom att utfodra mjölkkor med olika biprodukter istället för med spannmål och baljväxter kan nettoproduktionen av livsmedel öka utan att mjölkproduktionen minskar. Detta kan vara en pusselbit för att klara av den ökande efterfrågan på livsmedel till följd av en växande global befolkning.

I ett utfodringsförsök med mjölkkor på SLUs anläggning Lövsta lantbruksforskning har vi jämfört tre kraftfoder baserade på biprodukter med ett kraftfoder baserat på vete, havre, korn och sojabönor. Biprodukterna kom framförallt från tillverkningen av socker, rapsolja och etanol. Mjölkkorna fick 11 kg kraftfoder per dag och fick utöver det äta så mycket gräsensilage de ville.

När korna utfodrades med kraftfoder baserat på spannmål och baljväxter åt varje ko dagligen 400 gram mer protein av den typ som även är ätligt för människor, jämfört med det protein de producerade i mjölken. Korna gick så att säga ”back” på protein. När de i stället fick biproduktbaserade kraftfoder producerade varje ko dagligen 700 gram mer protein i mjölken, jämfört med det protein som de åt som även är ätligt för människor.

Resultaten för nettoproduktion av energi följde samma mönster som för protein, med negativa siffror för kraftfodret som var baserat på spannmål och baljväxter men positiva för de biproduktbaserade kraftfodren.

Referens

Karlsson J, Spörndly R, Lindberg M, Holtenius K. 2018. Replacing human-edible feed ingredients with by-products increases net food production efficiency in dairy cows. Journal of Dairy Science 101, 7146-7155

Länk till artikeln

https://doi.org/10.3168/jds.2017-14209


Kontaktinformation

Johanna Karlsson, doktorand
Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU
johanna.karlsson@slu.se, 018-67 12 56