Heidi Andersson, skoglig hedersdoktor

Senast ändrad: 04 april 2024
Porträtt av Heidi Andersson i skog. Foto: Beatrice Lundborg, DN

Heidi Andersson utses till skoglig hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap 2018. Hon är skogsägare och armbryterska och har ett genuint engagemang för miljöfrågor. Hon driver nu tillsammans med maken bloggen www.fossilfri.com med målet att bli fossilfria till år 2025.

Heidi Andersson kommer från byn Ensamheten i Storumans kommun. Hon är skogsägare, bloggare, entreprenör, och elvafaldig världsmästare i armbrytning. Hon blev känd för allmänheten genom dokumentärfilmen "Armbryterskan från Ensamheten".

Hon har ett genuint engagemang för miljöfrågor och har bland annat medverkat som programledare for SvT:s barnprogram Miljöhjältarna under åren 2009 till 2012. Hon driver nu bloggen Fossilfri. Dess vision är bland annat att Heidi Andersson och maken, skidskytten Björn Ferry, ska bli fossilfria till år 2025.

"Fossilfria innebär att vi ska utesluta olja, kol och fossilgas ur våra liv. En stor utmaning, svar ja, men ingen uppoffring, att bli fossilfria och planetskötare är något alla förr eller senare måste bli för att vi ska kunna säkerställa mänskligt liv i framtiden."

Det senaste exemplet på detta engagemang är den serie program "Storuman Forever - om människor och klimatet", som sänts i SvT under våren 2018 och som också är en del i projektet #storumanforever.

"Genom att leva som hon lär är hon en mycket god förebild för människor i alla åldrar, men särskilt för unga människor på väg ut i vuxenlivet och yrkeslivet. Heidi Anderssons konkreta engagemang i såväl lokala som globala hållbarhetsfrågor, och hennes sätt att förmedla och inspirera andra att kommunicera detsamma, gör henne till en synnerligen lämplig ambassadör för fakulteten", heter det bland annat i nomineringen.

Pressbild

(Får användas i samband med artiklar om detta. Fotograf ska anges.)

Heidi Andersson

Följ skoglig hedersdoktor Heidi Anderssons föreläsning den 5 oktober 2018 på film!