Marken

Lantbrukets mest grundläggande resurs är marken. Hur skapar vi hälsosamma matjordar för ett hållbart, klimatanpassat och konkurrenskraftigt lantbruk? Ta del av några nedslag i forskning från LTV-fakulteten.

Lokal energiproduktion behövs – men var?

Förra året signalerade Länsstyrelsen Skåne en positiv syn på solcellsanläggningar på jordbruksmark, förutsatt att de kombineras med odling. Samtidigt finns en stor mängd ytor i städerna som skulle kunna användas för solceller. Vilka värden ska prioriteras när solelsproduktionen byggs ut lokalt?

Klöver och gräs

Kompensera kolförlust i jorden med mellangrödor

Växtrester från jordbruket är intressanta för produktion av växtprotein, biogas och bioplast eftersom de inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Men hur säkerställs att jordhälsan inte försämras när växtresterna förs bort? I ett projekt vid SLU undersöks om mellangrödor kan vara en lösning.

Vita lådor på plöjd åker

Kunskapsluckor om jordbrukets lustgasutsläpp

Lustgas är en av de mest betydande växthusgaserna från jordbruket, men trots det något som sällan nämns. Vid SLU i Alnarp pågår det forskning om hur utsläppen av lustgas kan minimeras från jordbruket, bland annat genom att förändra gödslingsstrategier och skörda mellangrödor för biogasproduktion.