Beredskap inom ekologisk produktion

Sidan granskad:  2025-06-09

SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har sammanställt befintlig kunskap kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Arbetet har resulterat i en rapport och en policy brief.

Hållbarhet och beredskap kan och måste gå hand i hand. Ekologisk produktion kan bidra till att möta utmaningarna med ökad beredskap och fortsatt arbete med en hållbar livsmedelsproduktion.

Rapport

Syftet med rapporten är att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Viktiga faktorer som lyfts fram i rapporten är att minska beroendet av importerade insatsvaror och stödja små och medelstora jordbruk vilket kan leda till att Sverige blir bättre rustat att hantera framtida kriser. Den ekologiska produktionen kan bidra till ökad resiliens och hållbarhet, men det behövs långsiktiga strategier och stöd för att övervinna de utmaningar som finns.

Ladda hem rapporten: Beredskap inom ekologisk produktion 

Policy brief

Rekommendationer till beslutsfattare och de viktigaste slutsatserna har sammanfattats i en policy brief som presenterades vid ett seminarium på KSLA i maj 2025.

Sammanfattning av rekommendationerna:

  1. Stöd och stimulans för ekologisk produktion som en del av ett diversifierat svenskt lantbruk med hög självförsörjningsgrad
  2. Stärk den inhemska produktionen av insatsvaror till det ekologiska lantbruket samt stimulera lokal och regional livsmedelsförädling
  3. Satsa på forskning och utveckling inom ekologisk produktion och marknad

Ladda hem policy briefen: Ekologisk produktion som del av svensk livsmedelsberedskap: sammanfattning och rekommendationer utifrån rapporten ”Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion”