Utställare och workshops på Trädgårdsodlingens dag

Senast ändrad: 20 mars 2018

Det händer mycket spännande under dagen. Besök utställarna i tälten och ta del av olika workshops.

Workshops, cirkatider: (föredragshållarna visar och berättar)

11.00-11.20 Hydroponisk odling - odla jordlöst året om, Niklas Hjelm, Föreningen Hemmaodlat

11.25-11.45 Lyckas med grönsaksodling, Åke Truedsson, Riksförbundet Svensk Trädgård

11.50-12.10 Skadeinsekter som hotar rapsen
Flera olika skadeinsekter och nyttoinsekter påverkar rapsskörden, och samtidigt utgör blommande raps också en viktig resurs för pollinerande insekter. Mattias Larsson från Växtskyddsbiologi berättar mer om växtskydd och insekter.

12.20-12.40 När rosen får bestämma – om plantering, växtplats, gödning och beskärning. Svenska Rosensällskapet, Lars-Gunnar Lindberg

12.45-13.05 Hjälp trädgårdens hjältar! – tips på hur man får nyttodjur att trivas bättre. Vi bygger insektsbon och lär oss att känna igen de vanligaste nyttodjuren. Annica Larsdotter och Ulf Nilsson, Koloniträdgårdsförbundet.

13.15-13.45 Lustfyllda övningar utomhus gör matematiken begriplig
Torsten Kellander, Fredrik Jergmo, Movium

13.50-14.10 Orkidéer – tips, råd och omplantering. Mikael S Andersson, Svenska Orkidésällskapet.

14.15-14.45 Lustfyllda övningar utomhus gör matematiken begriplig
Torsten Kellander och Fredrik Jergmo, Movium

.....

I utställartälten (här får du mer information, dels från forskare och dels från trädgårdsföreningar och från workshopsen):

Programmet för odlad mångfald (POM)
:
- Ett urval av frukter från Nationella Genbanken visas med korta föredragningar kl 11,12 och 13.
- Sortbestämning av äpplen och päron, mellan kl 14 och 16. OBS! Ta med minst 3 välutvecklade och representativa frukter från trädet.

Varför behöver vi växtförädling?
Växtförädling behövs för att förbättra växtsorterna som vi odlar så att de till exempel ska ge högre avkastning och bli mer miljövänliga. Lyssna på podden Shaping our food med vår medarbetare professor Inger Åhman och se bildspel om hur jordbruks- och trädgårdsprodukter kan bli mer hållbara i butikshyllan och vara goda och hälsosamma för oss att äta. Poddavsnitttet kommer från Mistra Biotechs nystartade podserie.

Om landskap - information och mingel efter kavalkaden på scen.

Träffa FORs trädgårdsrådgivare – Ta chansen att fråga om odling och trädgård. Flera av FORs rådgivare finns på plats och kan hjälpa dig.

Hydroponisk odling - odla jordlöst året om, Niklas Hjelm, Föreningen Hemmaodlat

När rosen får bestämma – om plantering, växtplats, gödning och beskärning. Svenska Rosensällskapet, Lars-Gunnar Lindberg

Koloniträdgårdsförbundet och kolonister från Södra regionen – informerar om kolonirörelsen, visar hur man kan gynna nyttodjur i trädgården.

Orkidéer – tips, råd och omplantering. Mikael S Andersson, Svenska Orkidésällskapet.

Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Skånekretsen. Försäljning av fina vårlökar, benmjöl och aluminiumetiketter samt information om föreningen. 

Information om pelargoner, försäljning av fröer och sticklingar, Svenska Pelargonsällskapet.

Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Skånska trädgårdsföreningen- informerar om sin verksamhet och erbjuder trädgårdsrådgivning.

Augustenborgs förskola, Barnen har lärt sig att plantera och odla egna plantor med studenter på SLU i Alnarp, nu vill de visa andra barn hur man gör.

Augustenborgskolan: Klass 5a har lärt sig att musta äpplen. De visar hur det går till, bjuder på smakprov och säljer flaskor med must. Pengarna går till klassresa och välgörande ändamål.

Biodling: Den somaliska Föreningen Hidde Iyo Dhaqan har biodlingar i Klagshamn och Sofielund samt på Seved i Malmö. Deras Arvsfondsprojekt BISAM och kooperativet URBI visar och berättar om sitt arbete.

Yalla Sofielund Vi säljer handgjorda amplar och annat spännande från syateljén och från köket kommer det finnas hemmalagad inlagd frukt och grönsaker till salu. Vi är ett ESF projekt som stöttar människor från hela värden att närma sig arbetsmarknaden.

SLU:s utbildningar

Alnarpsparkens vänner och Alnarpsveteranerna – information om föreningarna.

Tidningen Natur&Trädgård, information om tidningen. Bli prenumerant, köp äldre nummer.

På campus:

SLU-biblioteket (Alnarpsgården) Böcker om trädgård och trädgårdsodling. Skyltning av några böcker ur Örtengrenska samlingen. Se trädbiblioteket utställt i glasmonter.

Alnarps rehabiliteringsträdgård är öppen kl 10-14.

Alnarpsmuseerna öppna 10-16
Lantbruksmuseet visar lantbruksmaskiner och redskap från 1700-talet och fram till slutet av 1900. Att jordbrukets produktion övergår i konsumtion visas i en separat hushållsutställning.
Hovbeslagsmuseet, som nyligen firade 140-årsjubileum, finns i en byggnad ritad av domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall från 1877 där utbildning i hovbeslag bedrevs. Museet är i helt autentisk miljö.
Vagnsmuseet ligger i en byggnad mitt emot Hovbeslagsmuseet och innehåller landåer och åkvagnar från 1700-talet såväl som senare tid. Slädar och selar finns i en avdelning.

Med reservation för ändringar.

 

Sidansvarig: anette.neldestam@slu.se