Framtidens hållbara mat

Senast ändrad: 27 september 2022

Temat för årets Smedjevecka, SLU Skaras populärvetenskapliga vecka, är En jord där människor och djur mår bra.

Under torsdagen har vi fokus på innovation, nya tankar och idéer om framtidens hållbara mat.

Med oss har vi:

Richard Tellström, Elin Röös och Matilda von Rosen

  • Måltidshistoriker Richard Tellström, docent i måltidsvetenskap och känd bland annat från tv-programmet Historieätarna. Han ger oss perspektiv på tallriken och vad tidigare innovationer har betytt för den tallrik vi har på bordet idag.

  • Mat- och klimatforskare Elin Röös sommarpratade i P1 i augusti om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Elin  pratar om hur innovation är viktigt för att få ett bättre klimat. Innovationer inom lantbruket och inom livsmedelsindustrin, men också innovation i vårt eget sätt att tänka kring hur vi äter. (via länk)

  • Matilda von Rosen är VD för SciIns, ett företag startat av SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

  • Magdalena Bergh, Innovation & Product Management Director vid Lantmännen, ger oss en inblick i den nya miljardsatsningen på ärtproteinisolat, ett växtbaserat alternativ till exempelvis kött. Lantmännen produceras också veteprotein som också är en del av satsningen runt gröna proteiner. Hur kommer det här att kunna påverka de gröna näringarna i Västsverige?

Dessutom – hur skulle SLU Campus i Skara se ut med en Green Innovation Park? Vad kan detta innebära för näringsliv och forskning? En förstudie för att svara på de här frågorna pågår och det kommer vi att berätta mer om.

Välkommen till en innovativ dag!

Tid: Torsdag 29 september kl.9:30 - 13.00
Plats: Hernquistsalen, Smedjan, SLU Skara, Gråbrödragatan 7, Skara

Anmälan är nu stängd.