Smedjeveckan är ett återkommande arrangemang hos SLU i Skara sista veckan i september varje år. Smedjeveckan började som en studentaktivitet 1998 och målsättningen var att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Tack alla ni som följt SLU Skaras Smedjevecka som 2020 var helt digital! Vi visade filmer med forskare och medarbetare som berättade om smittor mellan djur och människor, senaste nytt om markvetenskap, rådgivning i landsbygdsbranschen, hästfolk och våra attityder. Det gick också att besöka Veterinärmuseet, mitt på SLU campus i Skara.
Utöver filmerna fanns möjlighet att vara med på ett webbinarium, en diskussion om hästens väl och ve, samtidigt kunde man uppleva hur lektioner kan ske på distans.
Våra filmer publicerades dag för dag och till filmerna hörde en tävlingsfråga. Vinnana kontaktas via mail.
Två längre filmer, om klimatsmart nötköttsproduktion och om grön bioraffinering visades också
Möte med SLU Skaras avgående platschef Margareta Stigson och vår nya platschef Marie Andreasson.
En unik pärla! Veterinär Marte Rodal visade boskapsapoteket.
Möte med professor Lotta Berg som berättade om ett aktuellt dilemma.
Forskningsledare Sofia Delin berättade om långliggande försök på Lanna.
Webbinarium klockan 13.00 -14.30.
Deltagarna i webbinariet mötte forskare och varandra och pratade om dilemman som kan uppstå i "hästvärlden". Etologerna och forskarna Maria Andersson och Anna Lundberg höll i diskussionen.
Exempel på dilemman: Hur tänker du kring täcken? Vad gör du om någon slår sin häst, lastning av häst som inte vill gå in i transporten? Vad gör du som hästägare, vad gör du om du råkar vara i närheten?
Magnus Ljung, forskare på RådNu, SLU:s nationella kompetenscentrum för rådgivning.
Industridoktorand Kristina Holmström som vill göra skillnad för nötköttsproducenter.
Föremålsantikvarie Emil Jonsson berättade.
På SLU campus i Skara samverkar vi med många parter inom de gröna näringarna, bland andra Agroväst som visade två filmer: Om varför betesdjur i våra marker är så viktiga för biologisk mångfald och klimatsmart köttproduktion, och om Interreg-forskningsprojektet Green Valleys kring att producera bioenergi och proteinfoder i samma raffineringsprocess.
Smedjeveckan är ett återkommande arrangemang hos SLU i Skara sista veckan i september varje år. Smedjeveckan började som en studentaktivitet 1998 och målsättningen var att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv.
Ylva Carlquist Warnborg - ylva.carlqvist.warnborg@slu.se
Vanja Sandgren - vanja.sandgren@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen