Hoppa till huvudinnehåll

Jobb inom de gröna näringarna

Här hittar du information om möjligheterna till jobb och utbildning inom de gröna näringarna i Sverige. De gröna näringarna betyder arbete inom områdena skog, växtodling, djur, livsmedel eller trädgård. 

Hur gör man när man söker jobb eller utbildning? Hur gör man för att få sin tidigare kompetens bedömd och utvärderad (validerad)? Var kan man hitta en praktikplats? Hur gör man för att starta eget företag? 

Söka jobb

Söka jobb

I Platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats kan du söka bland lediga jobb inom de gröna näringarna. Där finns också tips och råd kring hur du söker jobb och det finns länkar till andra sajter med jobb.

Här hittar du Platsbanken

 

Gröna Jobb är ett verktyg  för att underlätta kontakerna mellan arbetssökande och arbetsgivare just inom jordbruk, djur, natur, livsmedel, trädgård, golf, skog och mark. LRF och Gröna Arbetsgivare står bakom verktyget tillsammans med Arbetsförmedlingen, brancherna, universitet och skolor. 

Här hittar du Gröna Jobb

Söka utbildning

Söka utbildning

Arbetsförmedlingen kan också hjälpa dig med information kring vidare studier. De olika skolorna har också egna vägledare du kan kontakta via deras webbplatser. Det finns båda utbildningar inom det reguljära utbildningssystemet och sådana som Arbetsförmedlingen erbjuder.

Information om utbildningar och studier

Information om Arbetsmarknadsutbildningar

 

Jobba Grönt är en sajt där du samlat kan hitta yrken och utbildningar inom de gröna näringarna. LRF och Gröna Arbetsgivare driver sajten. 

Här hittar du Jobba Grönt

Validering av kompetens

Validering av kompetens

Har du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg? Då kan du få hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda. Bedömningen består av både praktiska och teoretiska prov i en så kallad validering.
Har du avslutat en utländsk utbildning? Kontakta Universitets- och högskolerådet som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar. Tänk på att du behöver papper som intygar vilka studier du har bakom dig. I vissa fall måste de också översättas till svenska. Arbetsförmedlingen kan ibland hjälpa dig med översättningen om du är inskriven hos oss.

Information om validering av kompetens.

Arbetspraktik

Arbetspraktik

Arbetspraktik innebär att du provar på att arbeta på en arbetsplats för att få yrkesorientering, yrkespraktik, arbetslivserfarenhet eller för att behålla och stärka din yrkeskompetens. Du kan också få praktik under handledning för att förbereda dig inför att starta en näringsverksamhet. Om du saknar eller har begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv får arbetspraktiken eller delar av den bestå av en bedömning av din yrkeskompetens (yrkeskompetensbedömning).

Information om Arbetspraktik

Eget företagande

Eget företagande

Är du intresserad av att starta ett eget företag? Då finns det mycket information och möjligheter att få hjälp med det. Arbetsförmedlingen kan erbjuda visst stöd och det finns många organisationer och myndigheter som arbetar med att gå rådgivning:

Starta och driv eget företag

För arbetsgivare

För arbetsgivare

Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig som söker nya medarbetare med att hitta kandidater och ordna rekryteringsträffar. Tillsammans med arbetsgivare hjälper vi också personer som har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden att få jobb med hjälp av anställningsstöd.

Information om vad du som arbetsgivare kan få hjälp med hittar du här: Information för arbetsgivare

Publicerad: 02 maj 2022 - Sidansvarig: Therese.Ostrand@slu.se
Loading…