SLU-alumnen som upptäckt en ny grupp av svampar

Senast ändrad: 24 maj 2016

Anna Rosling lämnande SLU för en forskartjänst på Uppsala universitet. Men SLU ligger henne fortfarande varmt om hjärtat. Hon och familjen hyr ett hus av SLU i närheten av Ultuna och nu i oktober är det återträff med kursarna från 1994.

Anna Rosling och hennes familj bor i Vindbrostugan på väg ut mot Ultuna. Varje dag ser hon SLU:are cykla förbi.

– Vi har kycklingar och höns på gården och när tuppen gal brukar jag säga att vårt hus är som en portal till landsbygden, säger hon och skrattar glatt.

I många år var Anna själv en SLU:are. Först som agronomstudent med inriktning på växtbioteknik och sedan som doktorand och forskare.

– Jag har alltid varit intresserad av miljö och hur natur fungerar så det kändes naturligt att plugga på SLU. Sen så hade jag en granne vars pojkvän var med i en reklamfilmfilm för SLU där han spelade agronom vilket bidrog till att jag kände till utbildningen.

Vad har din utbildning från SLU betytt för dig?

– Den har betytt mycket för min fortsatta forskarkarriär. Som student på SLU hade vi alltid tät kontakt med forskare vilket var gynnsamt och bra för mig.

Anna Rosling ser tillbaka på sin studietid med glädje. Hon var aktiv i kåren och deltog vid många spex. Och så jobbade hon mycket med det internationella utskottet.

– Jag fick resa en del under min utbildning. Bland annat var jag i Novosibirsk på utbyte en sommar, pluggade ett år i Canada och så var vi på en studentkonferens i Väst Afrika. Man kunde lätt få göra roliga och utvecklande saker som student på SLU, säger Anna Rosling.

Sedan 2013 har Anna Rosling en tjänst på Uppsala universitet där hon forskar på svampar och diversitet i skogsmark. Hon intresserar sig framförallt kring vad som gör att det finns olika svampar i marken och svamparnas roll i näringsupptag för träd.

– Jag har upptäckt och beskrivit en ny grupp av svampar. De är över 500 miljoner år och har fått namnet Archaeorhizomycetes, vilket betyder den gamla rotsvampen.

Upptäkten publicerade hon 2011 efter att ha odlat upp kulturer från rötter redan 2000. Det kom små beigea mycel som växte ungefär en centimeter på tre månader.

– Nu försöker vi förstå vad dessa svampar gör i marken och vart de förekommer genom att titta på deras gener och jämföra dem med kända svampar. På så sätt kan vi nysta fram deras roll i ekosystemet.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att marken fortfarande är såpass outforskad fast den ligger oss så nära. Som forskare måste man jobba systematiskt, ställa bra frågor och ha tur. Då kan det hända grejer vilket är väldigt roligt.

Forskarhjärnan har Anna alltid med sig, även utanför arbetstid.

– Självklart har jag ett vanligt familjeliv och andra intressen också men att vara forskare är väldigt mycket en heltidsaktivitet. Som forskare kan man göra forskningen till en del av sitt liv. Vi har exempelvis haft möjlighet att resa mycket och bott på olika ställen runt om i världen.

Har du kontakt med andra SLU-alumner?

– Ja det har jag. Eftersom SLU är ett litet universitet med många olika inriktningar har jag fått en bredd i mitt kontaktnät vilket är bra. Nu i oktober ska vi ha en återträff för oss som började plugga 1994. Det blir lite olika aktiviteter och fest på kvällen och så ska vi titta på gamla spexbilder vilket kommer att bli väldigt roligt.

Text och foto: Mats Persson

Fakta:

Anna Rosling

Ålder: 40 år

Familj: Man och tre barn

Bor: I Vindbrostugan längs med Fyrisån i Uppsala

Utbildning: Magisterexamen från SLU i biologi med inriktning på bioteknik

Yrke: Forskare på Uppsala universitet

Gör helst på en ledig dag: Umgås med mina barn och hjälper dem att bygga trädkojor på gården

Beskriv dig själv med tre ord: Glad, kreativ och intresserad

Framtidsdrömmar: Att kunna fortsätta utveckla min forskning