Hippologen som hyllar den svenska ridlärarutbildningen

Senast ändrad: 24 maj 2016

Möt hippologen Dennis Rybell som sedan examen från hippologprogrammet 2011 arbetar som ridlärare vid Borås Ridhus.

Man får armbåga sig till en plats i Dennis Rybells kalender och vi träffas i en paus mellan två träningar. Det är meningen att vi ska snacka om det moderna ridutbildningssystemet. Jag tänker att det kanske blir lite torrt. Men Dennis entusiasm är så galopperande smittsam att när vi skiljs åt vill jag också bli ridlärare.– Jag säger till alla att gå ridlärarutbildning, tjoar Dennis, det är så jäkla roligt.

Dennis har BFK tatuerat vid hjärteroten. Från tidiga tonåren sågs han dagligen skena från Trandared för att hinna med första bussen till Borås Ridhus och sen hängde han där. Jämt. På det där fantastiskt hängivna sättet som stallungar gör. Men Dennis blev kvar även när han växte upp. Efter studenten 2005 gick han två år som årselev på ridhuset innan han började som praktikant för att kunna söka till Hippologen.

– Man måste ha minst sex månaders heltidspraktik i någon hästverksamhet för att vara behörig sökande. Det är rätt vettigt, för det är tillräckligt många ändå som inte vet vad de ger sig in på. Men efter ett och ett halvt års praktik på ridhuset kändes det som rena semestern att börja som rookie på Flyinge, flinar Dennis.

Läste hippologprogrammet på SLU 2009

2009 kom Dennis alltså, efter godkänt antagningsprov, in på hippologprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Det är landets enda universitetsutbildning med renodlad hästinriktning. Man kan välja mellan grenarna ridhäst, islandshäst eller trav. Går man ridhästgrenen kan man specialisera sig mot till exempel ridlärare eller stallchef. När Dennis gick hippologutbildningen var den fortfarande tvåårig men sedan 2010 går eleverna tre år och har då möjlighet att ta en kandidatexamen i hippologi – läran om hästar.

Det första året läser alla med ridhästinriktning tillsammans på Flyinge. Skolämnena låter som en smågodispåse för hästälskare: körning, inridning, hoppning och dressyr. Bland annat.

– Det är rena drömtillvaron. Eftersom man ska ha grundläggande kunskaper i allt som rör hästar får man prova på allt möjligt. I början av körningskursen var jag skiträdd, men vår lärare Marie Kahrle var fantastisk.

År två flyttar de blivande ridlärarna till Ridskolan Strömsholm, ett hästmecka inriktat mot elever som ska hjälpa andra hästmänniskor, det vill säga ridlärare och tränare. Elever som ska bli hästföretagare flyttar sedan tillbaka och läser tredje året på Flyinge, som är inriktat mot avel och hästutbildning.

– Strömsholm är himmelriket. År två tränar man ridning varje dag, och varvar hoppning och dressyr. På vårterminen kan man välja att specialisera sig på det ena eller det andra. Jag valde dressyr, men det är långt ifrån så att man sitter och filar på ridbanan varje dag. Man rider i skogen och hoppar och har sig, för att få framåtbjudning och en go' känsla i ridningen. Fokus ligger på varierad ridning för att få hållbara hästar, och på att man ska stötta sin häst, lita på den. Det var så himla roligt! Vi visste aldrig riktigt vad vi skulle få göra på träningarna och vi längtade till varje gång.

Meriterade hästprofiler i Flyinge och Strömholm

Både Flyinge och Strömholm har några av Sveriges mest kända och meriterade hästprofiler knutna till sig. Dennis examinatorer har varit Peter Eriksson, Bo Jenå och Jens Fredricson, och lärarna idel A-tränare.

– Man har ständigt tillgång till det senaste inom ridningen. Det som lärs ut är innovativt och modernt. Att ha all denna fantastiska kunskap runt sig dagarna i ända gör något med en. Dessutom fick vi lära oss allmän hyfs och vikten av att skapa en god stämning.

Det sistnämnda tog Dennis på största allvar och fick Agrias stipendium för gott horsemanship som han fick motta under självaste Strömsholmstävlingarna.

– På något sätt kände man sig alltid sedd, även om vi var nobodies. Min skolhäst var skäck. Kritvit med bruna fläckar, som om han var doppad i choklad, underbart vacker. Jag fick vara i stallet halv sju varje morgon för att bada och gnugga honom så att han inte skulle vara alldeles gul. En dag när jag var ute och ledde honom satt Jan Brink på en bänk. Plötsligt sa han att det var en vacker och välskött häst jag hade. Först fattade jag knappt att det var mig han pratade med. Men sen dog jag ju nästan!

Examensarbete om ridlärares erfarenheter kring mobbning

Parallellt gör eleverna kvällspraktik på en ridskola. Där håller de lektioner med en utbildad och erfaren ridlärare som handledare och blir kontinuerligt examinerade. De läser även klassisk pedagogik, bland annat hur barn i olika åldrar fungerar. Dennis gjorde till exempel sitt examensarbete om ridlärares erfarenheter kring mobbning.

– Nu känner jag mig trygg i mina kunskaper som ridlärare. Säkerheten är förstås A och O. Att lägga upp lektioner där man följer en röd tråd och ser varje individs behov sitter i ryggmärgen. Jag har en stor verktygslåda med massor av olika övningar. Nu fattar jag också att olika människor har olika mål med sin ridning, och olika sätt att lära sig. Innan utgick jag från mig själv och trodde att alla ville bli stjärnor, men vissa vill bara ha närheten till hästen och en stunds avkoppling.

Ja, just det, hur känns det att vara tillbaka på Borås Ridhus som ridlärare? Det är ju inte mer än tio år sedan du började här själv?

– Det känns faktiskt helt naturligt. Jag tänker knappt på det alls, även om jag har vissa elever som jag tidigare ridit tillsammans med. Jag har alltid trivs och känt mig väldigt uppskattad här och jag grät när jag skulle lämna ridhuset och åka till Flyinge. Nu är det som att komma hem igen.

Eleverna om Dennis

"Det är fantastiskt roligt att rida för Dennis! Det märks att han brinner för det han gör, i sitt engagemang både när det gäller eleverna och hästarna. Han har en förmåga att ge individuell feedback på ett sätt som gör att man som elev utmanar sig själv och hela tiden utvecklas. Hela gruppen känner likadant. Vi längtar till varje pass."

Jenny Bylund "Dennis är mycket positiv och engagerande. Han fokuserar på det som är bra samtidigt som han är rak och ärlig när det behövs. Efter varje lektion är jag på gott humör och känner att jag har blivit en lite skickligare ryttare."

Text och bild: Åsa Zimmerman

Fakta:

Dennis Rybell

Ålder: 25

Bor: Lägenhet i Borås.

Jobbar: Ridlärare på Borås Ridhus och butiksanställd på Skopunkten i Borås. Tränar elever i Boråstrakten.

Bakgrund: Examinerad hippolog 2011.