Hortonomen med stort matintresse som blev chef inom Ica

Senast ändrad: 24 maj 2016
Dan_Jacobson.jpg

Dan Jacobsons stora matintresse smittar av sig både privat och i rollen som färskvaruchef på Ica. På jobbet utvecklar han nya mattrender och har stort inflytande på de produkter som Ica erbjuder oss konsumenter. Hemma står han gärna vid spisen och tillagar traditionell husmanskost. Utbildningen från SLU har Dan haft nytta av varje dag.

Dan Jacobson läste Hortonomlinjen på SLU. Han hade jobbat på plantskola och växthus några år efter gymnasiet så kopplingen till SLU var naturlig. Sin tid på SLU har han bara positiva minnen ifrån.

– Jag träffade min fru där som pluggade till lanskapsarkitekt. Vi har hängt ihop sedan dess. Vi som pluggade hade en stark gemenskap och det fanns hela tiden en praktisk koppling till verksamheten i samhället. Det fanns en applicerbarhet som var tilltalande.

Idag jobbar Dan som färskvaruchef på Ica där han ansvarar för att utveckla sortimentet och utbudet. Han jobbar nära butikerna och lägger mycket tid på hur verksamheten inom Ica ska bedrivas.

– Det blir många möten, 8-10 stycken på en dag är inte ovanligt. Ica är en stor organisation vilket innebär att det alltid är stort fokus på hur vi utvecklar det interna arbetet till hur vi tar nästa steg inom ett produktområde. I förra veckan var jag i Italien och tittade på mozzarella i två dagar så mitt jobb är väldigt varierande.

Har nytta av SLU-utbildningen

Som färskvaruchef jobbar Dan med alla de areella sektorerna på ett eller annat sätt. Utbildningen från SLU har bidragit till att Dan har lätt att sätta sig in i många utav primärproduktionens problem.

– Jag tror jag har en stor fördel i mitt jobb jämfört med de som har en civilekonomutbildning eller civilingenjörsutbildning bakom sig. Mina kunskaper från SLU gör att jag lättare förstår de förutsättningar som finns i Icas leverantörsled, vilket skapar goda relationer med primärledet. De tycker det är positivt att jag har en bakgrund där jag förstår deras förutsättningar.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag är mycket intresserad av mat och matlagning och att då även få jobba med matproduktion är genuint roligt. Jag har också möjlighet att kunna påverka vilket matutbud vi erbjuder Sveriges konsumenter vilket är både roligt och ansvarsfullt. Jag får dessutom träffa många olika leverantörer som har utvecklat nya spännande produkter.

Vad behöver en Ica butik uppfylla enlig dig för att vara bra?

– Jag som är intresserad av färskvaror vill ju ha ett högt färskvarufokus i butiken. Jag vill känna inspiration direkt när jag kommer in och känna doften utav färskvaror. Jag vill mötas av en spännande och fräsch frukt- och grönt avdelning och jag vill se en välskött köttdisk med ett brett sortiment. Men vi får komma ihåg att Ica är en frihandlarförening. Varje handlare bestämmer själv hur butiken ska se ut och utformar sitt sortiment utifrån sin marknad.

Konsumenten vill veta mer om produkten

Dan jobbar mycket med att utveckla nya koncept och trender inom livsmedel. Det är en enorm utveckling av ekologiska produkter och stort fokus på svensk produktion. Även produktens ursprung är något som konsumenten intresserar sig för och tycker är viktig. Därför jobbar man mycket med story telling inom Ica.

– Som konsument vill man veta mer om produkten man köper. Man vill veta vart den kommer ifrån och vilken bakgrund den har. Vi kommer därför gå djupare i mervärdeslinjerna och erbjuda fördjupad kunskap bakom produkterna framöver.

De närmsta 5-10 åren tror Dan att Ica även kommer att bli ännu bättre på att erbjuda konsumenten support inom måltidslösning.

– Vi jobbar mycket med hur vi kan förenkla måltiden för konsumenten och hitta genvägar till en bra måltid.

Fler småbutiker i framtiden

En annan trend som Dan tror på är småbutikens renässans. Än så länge har de större butikerna, som Maxi, varit loket i verksamheten. Men i takt med fler singelhushåll, ökad miljönärvaro och dyrare bensin tror Dan att efterfrågan på mindre lokala butiker blir större.

– Sedan kommer det även att bli spännande att följa vår utveckling online och se hur vi kan kombinera onlineköp med våra fysiska butiker.

Har du något tips till en student på SLU idag?

– Betrakta dagligvaruhandeln som en naturlig arbetsmarknad. Du kommer ha en oerhörd nytta av din SLU-utbildning. Den har ett tydligt försäljningsfokus, stark koppling till hela värdekedjan och det finns som bakom staketet. Se till att engagera dig väl i det runt omkring studentlivet. Det kontaktnät du skapar under din studietid kommer du att ha nytta av i hela livet.

Text: Mats Persson

Fakta:

Dan Jacobson

Nuvarande yrke: Färskvaruchef på Ica

Utbildning: Började på hortonomlinjen 1984 på SLU

Tidigare yrken: Förbundsdirektör på Gröna näringen, VD för Mellansvenska odlare, VD Sydgrönt, inköpschef frukt och grönsaker, Ica.

Bor: Uppvuxen i Göteborg, Bor Stockholm.

Familj: Gift med Lena. Två barn, 20 och 23 år.

Gör helst på fritiden: Tillbringar min lediga tid på västkusten där vi har ett hus. Tycker om båtliv. Tränar och är cykelintreserad.

Äter helst: Eftersom jag kommer ifrån Göteborg så tycker jag om färsk och bra fisk. Sedan grillar jag gärna ett bra kött.

Karin Bennmarker, alumnsamordnare, utbildningsavdelningen

slualumn@slu.se