Zotero och Mendeley

Senast ändrad: 30 maj 2022
Händer och armar på en student som skriver på en bärbar dator.

Zotero och Mendeley är referenshanteringsprogram. Det finns en stilfil med SLU:s Harvard-stil som kan användas i båda programmen. På den här sidan har vi samlat information om programmen, stilfilen och hur du använder den.

Zotero

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram med öppen källkod, vilket innebär att du som student kan använda det även efter att du har slutat på SLU. 

Funktioner i Zotero:

  • Zotero känner av när man tittar på en bibliografisk post på en webbsida och kan automatiskt spara informationen till programmet.
  • Skriver du uppsats tillsammans med någon annan kan ni dela referenser med varandra genom att skapa en grupp.
  • Zotero håller ditt bibliotek av referenser synkroniserat mot en webbversion så att du alltid kommer åt dem om du har tillgång till en dator med internetuppkoppling.

Nedladdning av Zotero och instruktioner för användning: 

Mendeley

Mendeley är ett gratis referenshanteringsprogram som användas för att organisera, referera, samarbeta och söka.

Funktioner i Mendeley:

  • Du synkroniserar dina referenser automatiskt mellan Mendeley Desktop, Mendeley Reference Manager eller på webben.
  • Det är lätt att samarbeta med andra om du använder Mendeley - du kan dela referenser och anteckningar i grupper.
  • Via Mendeley.com kan du söka efter referenser till miljontals vetenskapliga artiklar.

Det finns två versioner att ladda ner: Mendeley Desktop och Mendeley Reference Manager. Desktop-versionen har vissa funktioner, t.ex. find duplicates, som ännu inte finns i Mendeley Reference Manager vars gränssnitt är mer likt webb-versionen.

SLU Harvard stilfil för Zotero och Mendeley

Det finns en stilfil med SLU:s Harvard-stil som heter Acta Universitatis agriculturae Sueciae. Den kan användas både för svenska och engelska texter. Stilfilen är i CSL-format och kan användas i alla referenshanteringsprogram som hanterar CSL-filer.

Om du använder ett annat referenshanteringsprogram än Zotero eller Mendeley kan du se om det hanterar CSL-filer på: Citation Style Languages webb.