Redigera dina filmer

Senast ändrad: 06 juli 2020

Det finns flera redigeringsverktyg för film och här tipsar vi om två stycken: Microsoft Foton och iMovie.

Microsoft Foton (Windows)

Med gratisappen Foton som ingår i Windowspaketet kan du snabbt förvandla dina foton och videoklipp till filmer. Har du spelat in en film till exempel med din telefon, videokamera eller skärminspelningsverktyg kan du i efterhand redigera filmen i Foton. I Foton kan du bland annat klippa bort delar, flytta om olika sekvenser och lägga till stillbilder, text och musik.
Det kan vara bra att kika på en guide hur man redigerar och på YouTube hittar du flera sådana:
 

Film: Introduktion Microsoft Foton (01:18)

I filmen ges en kort genomgång av hur du kommer igång med redigering i Microsoft Foton. Filmen är gjord av Katarina Böhme Evengård, SLU-biblioteket.

iMovie (iOS)

Detta program finns både som app för iPad eller iPhone och att ladda ner till Mac. Appen kostar ca 50 kr eller kan finnas gratis på nyare enheter.
Med iMovie kan du skapa filmer eller bildberättelser direkt i appen. 
Du laddar upp en film som du har i bildmappen på enheten eller så kan du filma direkt i iMovie. Sedan väljer du det filmklipp som du vill jobba med på klippbordet i iMovie.
Alla klipp i filmen lägger sig på ett klippbord där det är bara att flytta runt dem med fingret där man vill ha dem. Man kan lägga till ljud och text och utforma filmen utifrån flera teman.
Du klipper i filmen bara genom att markera och dra med fingret!

Det går också utmärkt att kombinera iMovie med andra appar för att förbättra foton eller skärmbilder.
Det går att spela in berättarröst till sin film, en funktion som är mycket enkel och funktionell.

Camtasia

Programmet Camtasia tipsar vi också om under avsnittet om Skärminspelningsverktyg. 
I Camtasia kan du förutom att spela in presentationer även redigera filmer. Det går till exempel att klippa bort tysta bitar eller klippa bort ett avsnitt där du sagt fel och sedan spela in ett nytt och klippa in det på rätt plats. Det går också bra att redigera filmer som du spelat in i Screencastomatic i Camtasia.

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se