Hoppa till huvudinnehåll

Networked Silences: Algoritmer och meningsskapande

Symposium och workshop om den saknade miljökommunikationen på algoritmiska plattformar. Uppsala 6-7 Oktober 2022.

Välkommen till symposium och arbetsmöte för att förstå tystnaden i de algoritmiska nätverken. Social media, sökmotorer och rekommendationssystem bidrar inte bara till att sprida kännedom om sakernas tillstånd. Legitima miljöfrågor misstänkliggörs, placeras utanför kulturella normer och döljs.

Sådana nätverkstystnader (Networked Silences) har verkliga konsekvenser för kunskap och handling i vardagen, samhället och politiken och för möjligheterna till meningsfull förändring. Insikten om att algoritmer är historiskt tillfälliga och favoriserar vissa perspektiv framför andra ligger till grund för symposiets frågor. Det har i sin tur betydelse för vilka miljöfrågor som får mer och mindre uppmärksamhet i den allmänna debatten. Det är därför viktigt att inleda en diskussion om de sociala och tekniska mekanismer som möjliggör och upprätthåller nätverkens tystnader.

Symposiet hålls på Uppsala konstmuseum den 6 oktober. Presentationer, diskussioner, en modererad paneldiskussion och utbyte av idéer över förfriskningar står på programmet. Dagen därpå hålls ett arbetsmöte för forskare på SLU i Uppsala för att diskutera pågående och framtida forskning.

Symposiet är gratis och det går att registrera sig för enskilda programpunkter.

Publicerad: 07 november 2022 - Sidansvarig: erik.hallstensson@slu.se
Loading…