-
17 januari 2023
Att leda dialoger och samverkan: en pendling mellan auktoritet och resonemang
Varför ska jag göra en sån meningslös sak? Deltagaren på hållbarhetsworkshopen utstrålar ovilja: armarna i kors över bröstet, ögonbrynen rynkade och munnen ett streck. Jag, som leder workshopen, försöker se lugn ut, medan tankarna flyger runt i huvudet. Vi trodde att det var en bra idé när vi designade workshopen. Deltagarna skulle berätta om en svår situation de hade varit med om och därmed både lära sig om ämnet för dagen och utveckla förtroende för varandra. Men deltagaren verkar vägra att följa vårt upplägg och nu vet jag inte vad jag ska göra.
-
28 december 2022
Sökresultat kan öka dina kolutsläpp
De flesta tror att de vet hur Google används, och oftast får svaren de vill ha. Många vet intuitivt att sökorden "mjölk bra för dig" ger andra resultat än "mjölk dåligt för dig". Det samma gäller för "klimatförändring" i motsats till "klimatlögner", eller "2020 US Elections valid" jämfört med "stop the steal".
-
26 oktober 2022
Valet och hållbarhet - en kort reflektion
Vad hållbarhet som begrepp innefattar förblir öppet för tolkningar. Brundtlandkommissionen från 1987 definierade hållbar utveckling som “en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov”. Som jag läser Brundtlandkommissionen bör vi se hållbarhet som en form av respektfull återhållsamhet. En optimistisk syn på morgondagen och en ansvarskänsla för nutiden rotad i insikten att vi är morgondagens förfäder.
-
10 oktober 2022
Självtillit och samskapande för transformativ omställning
Diskussionen fram till valet, liksom valets resultat, präglas av avsaknaden av en fråga, och en alltför stor närvaro av en annan. En allvarligt menad, eller ens generell, diskussion om våra globala hållbarhetsutmaningar, som forskare och världssamfundet har påtalat sedan åtminstone 1970-talet och som nu beskrivs i Agenda 2030 med de globala hållbarhetsmålen, har nästan helt saknats. Rädslor, misstänkliggöranden och förenklade budskap har präglat valdebatten desto mer.
-
10 oktober 2022
Bortom ekologiskt: Att förstå brun bomulls platser och utrymmen
Vi behöver bredda vårt sökande bortom "ekologiskt" för att förstå andra möjligheter till miljövänlig bomullsproduktion om bomull ska ha en plats som en hållbar fiber, skriver tre forskare.
Blogginlägg
Senast ändrad: 07 september 2021
Blogginlägg på andra plattformar
- Att brinna för sin forskning
Stina Powell
Tidningen Curie
1 juni 2020
Senaste blogginläggen från Mistra Environmental Communication
Alla blogginlägg från Mistra Environmental Communication
Kontaktinformation
Maria Arpe
Kommunikatör
Sveriges lantbruksuniversitet
Avdelningen för miljökommunikation,
Institutionen för stad och land
Uppsala, Sverige
Telefon: +46 (0)18-67 20 66
E-mail: maria.arpe@slu.se