Lär känna Ann-Charlotte Wallenhammar

Senast ändrad: 15 november 2023
Porträttbild på Ann-Charlotte Wallenhammar. Foto.

Ann-Charlotte har jobbat på Hushållningssällskapet i nästan 40 år men tröttnar aldrig på att lära sig mer. Klöverodling ligger henne extra varmt om hjärtat och just nu jobbar hon med långliggande försök inom vallodling där hon analyserar den känsliga rödklövern.

Hej Ann-Charlotte, inom vilket fokusområde arbetar du?

Jag arbetar inom WP2, betes- och vallfoderproduktion, uppgift 4.

Vad är din drivkraft?

Jag drivs av att genomföra projekt och läser alltid på mycket. Och ju mer jag läser, desto fler projektidéer får jag. Jag är särskilt intresserad av klöverodling och just nu jobbar jag med långliggande försök inom vallodling där jag analyserar rödklöver som lätt skadas och är känslig för sjukdomar. Min förhoppning är att lantbrukarna ska kunna förbättra produktiviteten av baljväxter i slåttervallarna. Men för att det ska lyckas krävs kunskapsdelning på flera plan. Det är viktigt att vi även för vidare gammal skåpmat till de yngre forskarna så att vi aldrig tappar det historiska perspektivet.

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?

Att resultaten snabbt når ut till näringen så att en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar produktion av mjölk och kött får möjlighet att stärka den inhemska livsmedelsproduktionen.

Vilken är din nästa utmaning?

Nu ligger mitt fokus på skördetidpunktens inverkan på kolhydratinlagring, övervintringskapacitetet och sjukdomsutveckling hos de vallbaljväxter jag jobbat med tidigare. Många studier gjordes för 60–70 år sedan, i ett tvåskördesystem. Men nu skördas det i regel 3–4 gånger per år. Så nu är det viktigt att vi fokuserar på rödklöverplantan och dess "kompisar". När de skördas för ofta hinner den nämligen inte lagra de kolhydrater den behöver för att växa, eller för att övervintra. Det behöver vi titta mer på.

 

 


Kontaktinformation