Lär känna Lotten Wahlund

Lotten är en av doktoranderna i SustAinimal och forskar kring virtuella stängsel för nötkreatur. Om forskningsresultaten faller väl ut och de virtuella stängslen blir godkända i Sverige skulle det innebära många fördelar för både betesdjur, lantbrukare och den biologiska mångfalden. Lottens uppdrag är nu att se hur tekniken inverkar på djurens beteende och mående vid användning under en längre tid.
Hej Lotten, inom vilket fokusområde arbetar du?
Jag jobbar med virtuella stängsel för betesdjur som är en ny innovativ teknik där djuren bär ett GPS-halsband istället för att hägnas in med elstängsel. Lantbrukaren kan skapa en hage med några få knapptryckningar i en mobilapp. Om djuret kommer fram till GPS-gränsen ger halsbandet ifrån sig en varningssignal som talar om för djuret att det är dags att vända. Om djuret inte stannar avger halsbandet en svag elektrisk puls som då ska få djuret att backa och vända om. Den här tekniken skapar stora möjligheter att utveckla och utnyttja betesdriften på helt andra sätt än den gör idag.
Vad är din drivkraft?
Jag växte upp på en gård utanför Uppsala och har alltid haft ett stort intresse för djur och deras beteende. Under min tid på Naturbruksgymnasiet valde jag att bli husdjursagronom – jag ville arbeta för att livsmedelsproducerande djur ska ha ett så bra liv som möjligt. En av mina stora drivkrafter är att hitta områden där jag kan se ett tydligt samspel och som kan göra stor nytta för svensk animalie-produktion. Virtuell stängselteknik är absolut ett sådant ämne.
Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?
Livsmedelsproduktionen är ett otroligt komplext system som samspelar både inom och mellan områden på så många olika nivåer. Att dessutom veta vad som är rätt eller fel väg framåt kan kännas än mer svårt att reda ut. Men min förhoppning med SustAinimal är att vi tillsammans med våra olika kompetenser och ingångar i dessa komplexa frågor öppnar upp för nya tankar och idéer. Det tror jag också kan skapa större förståelse för varandras ämnesområden.
Vilken är din nästa utmaning?
I somras gjorde vi en stor studie med nötkreatur där vi testade virtuellt stängsel för första gången i Sverige. Det var otroligt spännande och vi samlade in mängder med data. Så nu är min utmaning att välja ut vad vi ska lyfta fram och presentera framöver. I vår kommer vi arrangera ett seminarium i samarbete med SustAinimal, WWF och SuperG där vi ska presentera delar av resultaten. Så håll utkik.
Vill du veta mer redan nu?
Se en film där Lotten berättar mer om virtuella stängsel på SLU Play:
Virtuella stängsel - en flexibel lösning?