Lär känna Thomas Norrby

Senast ändrad: 06 april 2023
Rund porträttbild på Thomas Norrby. Foto.

Thomas är statskonsulent och lärare i landsbygdsutveckling på SLU, Institutionen för stad och land. Han tog sin agronomexamen 1989, och licentiatexamen 1994 då han också fick sin samverkanstjänst. Sedan dess har nyfikenheten lett honom till en rad olika projekt. Han tar sig gärna an sådant han (ännu) inte förstår – det är ju så man utvecklas, och håller glädjen vid liv. I SustAinimal jobbar han främst med processtöd i WP6 och i den tvärgående processen kring Policy Living Lab.

Hej Thomas, inom vilket fokusområde arbetar du?

Jag ingår i både WP6 och WP7. Men jag syns mest i de tvärgående projekten där jag bidrar till att vi får en bra process där både forskare, doktorander, noder och partners involveras.

Vad är din drivkraft?

Jag har en nästan sjuklig passion för att se möjligheter och koppla samman personer som jag ser skulle kunna ha glädje och utbyte av varandra. Jag kan inte låta bli att se kopplingarna. Mellan universitet och världen utanför. Mellan olika ämnen. Eller vad jag skulle kunna kasta in i undervisningen för att studenterna ska få komma ut och se verkligheten. Jag är nyfiken av naturen, det är väl kanske min allra största drivkraft. Som i Almedalen till exempel – där väljer jag alltid att lyssna på det jag inte förstår. Ännu.

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?

Det finns många lantbrukare där ute som mår dåligt eftersom dom blir anklagade för att vara miljöbovar. Hela den debatten är knepig eftersom den inte är särskilt nyanserad. Så där hoppas och tror jag verkligen att vi inom SustAinimal kan hitta andra berättelser. De som är brukare av jord är multikompetenta på så många plan. De är ofta nyfikna på kunskap, och beredda att omsätta den i sin verksamhet. Jag har stor respekt för dem och deras kunskap. Det är bland annat därför vi har våra noder – för att kunna utbyta kunskap med varandra. I det har SustAinimal en värdefull roll. Redan nu ser vi hur många knyter an till SustAinimal eftersom de tycker det är en intressant arena. Så det är förhoppningen – en arena med högt i tak där vi kan samla allas vår kunskap. 

Vilken är din nästa utmaning?

Inom SustAinimal är det att hitta en bra form för Policy Living Lab – en metod som beskriver samarbetet mellan olika kompetenser till stöd för en ny policy. Och att det vi kommer fram till får effekt i politiken. Idag har regeringen till exempel frågat kommunerna om vilka lagar som sätter hinder i deras arbete. Den frågan skulle jag vilja att de ställer även till lantbrukarna, om djurens plats i livsmedelskedjan. Det skulle vara en öppning för hur vi ska lyckas bryta ny mark. En annan utmaning, som jag ser fram emot, är Landsbygdsveckan 2–7 maj. Där vill jag passa på att bjuda in alla i hela Sverige.


Kontaktinformation