Rapport från workshop om framtidens mjölkproduktion, KSLA 15 mars

Senast ändrad: 13 april 2023
Porträttbild på Pernilla Tidåker framför en SLU-rollup. Foto.

I mitten av mars var det dags för en workshop om framtidens mjölkproduktion på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Workshopen arrangerades av forskningsprogrammet Hållbar produktion och konsumtion av mjölk, finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning, i samarbete med SustAinimal. Drygt 30 deltagare fanns på plats – lantbrukare, rådgivare, forskare och representanter från bland annat LRF och WWF.

Mjölkproduktionen är en av de bärande pelarna i både jordbruket och vår kosthållning. Men sedan 90-talet har mjölksektorn genomgått en dramatisk strukturomvandling. Nio av tio mjölkbönder har fått lägga ner och de gårdar som är kvar är nu färre men större. Och även om varje ko producerar mer mjölk än tidigare så har den nationella produktionen minskat med 20 %. Syftet med workshopen var att fånga upp tankar på framtida lösningar för mjölkproduktionen, och belysa vilka mervärden som finns och behöver stärkas. Och för att hitta lösningar framåt kan man behöva titta bakåt. För att förstå hur tidigare beslut har påverkat dagens mjölknäring innehöll dagen bland annat en gruppövning där deltagarna på en tidslinje fick märka ut betydande händelser från 90-talet och framåt, och vad de inneburit – både positivt och negativt. Med dessa händelser samlade blir det lättare att dra lärdom, och diskutera framtidsbilder.

Pernilla Tidåker är lärare och forskare på SLU i Uppsala, och deltagare på workshopen. Hon forskar och undervisar om hur man kan utvärdera hållbarhet i dagens och framtidens livsmedelssystem med olika metoder, verktyg och indikatorer. Pernilla fick med sig många insikter från dagen, något som är värdefullt i hennes fortsatta arbete. Nu när workshopen är avslutad kommer nämligen hon, tillsammans med Mikaela Lindberg och en grupp andra forskare, ta arbetet vidare och skriva en rapport:

– Nästa steg blir att vi sätter oss med alla de insikter och mervärden som kom fram under dagen, och titta på vilka möjligheter och utmaningar som finns. Målet är att ta fram målbilder som kan öka hållbarheten i framtidens svenska mjölkproduktion, säger Pernilla Tidåker.

 


Kontaktinformation

Pernilla Tidåker, universitetslektor
Institutionen för energi och teknik, SLU
pernilla.tidaker@slu.se, 018-67 18 69