Djurskydd och författningskunskap
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI0439
Läsåret 2023/2024
Djurskydd och författningskunskap (BI0439-30022)
2024-04-26 - 2024-06-02
Läsåret 2023/2024
Djurskydd och författningskunskap (BI0439-40006)
2024-04-26 - 2024-06-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI0439 Djurskydd och författningskunskap, 7,5 Hp
Animal Welfare and LegislationÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Djurskydd och författningskunskap | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande45 hp biologi eller husdjursvetenskap
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna kännedom om de olika regelverk som omgärdar djurhållningen i Sverige och EU, samt hur dessa regelverk påverkar djurhållarnas situation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för hur lagstiftningen är uppbyggd på nationell och EU-nivå, vem som beslutar om de olika författningarna samt hur lagstiftningsprocessen går till,
- beskriva vilka föreskrifter som finns inom djurskyddsområdet och närliggande områden samt känna till vad dessa innehåller och när de är tillämpbara,
- använda korrekt terminologi inom grundläggande rättskunskap,
- beskriva hur man söker de olika tillstånd som krävs för verksamheter med djur och hur myndigheterna handlägger dessa,
- redogöra för vilka olika aktörer som har befogenheter enligt djurskyddslagstiftningen,
- välja relevanta källor och referera till publikationer och lagstiftningstexter på ett korrekt sätt.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar djurskyddslagstiftning och annan djurrelaterad lagstiftning som är viktig att känna till, såsom lag om tillsyn över hundar och katter samt smittskydds-, foder-, och miljölagstiftning. Studenterna får grundläggande kunskaper i rätts- och författningskunskap. Både svensk och EU-lagstiftning ingår.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, seminarier, projektarbete om olika tillstånd för verksamheteter med djur, basgruppsarbete enligt PBL (problembaserat lärande), uppgifter och quiz om lagstiftning m.m.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
problemformulering, informationsinhämtning, kritiskt tänkande, analytisk förmåga, skriftlig och muntlig kommunikation, samt samarbete.
Följande moment är obligatoriska:
seminarier, projektarbete, basgruppsarbete, uppgifter och quiz.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att studenterna möter representanter för myndigheter och större organisationer och får en insyn i aktuellt djurskyddsarbete.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination, godkända skriftliga och muntliga redovisningar av projektarbete och basgruppsarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd